maandag 25 juli 2016

Als het avontuur nu maar een keer stopt

In een spontane, ietwat optimistische bui ben ik laatst in de aanbieding "weekendje Slagharen - het avontuur gaat dóór" gestonken. Leuk voor de kinderen! Die moeten ten slotte worden vermaakt, in de schoolvakantie. Pretpark, zwembad met heel veel leuke glijbanen. En slapen in een wigwam.

Ik ben beter in het plannen van vakantie dan in de uitvoering. Hoe dichterbij het kwam hoe meer koudwatervrees. En terecht.

Bij aankomst bleek het hete zomerweer veranderd in een (sub)tropisch regenseizoen. Tegen het uitdrukkelijke bevel van Pappalien in had ik gelukkig nog net op tijd wat zomerjasjes voor mezelf en de kinderen ingepakt, maar een paraplu hadden we niet. En slechts één setje reservekleding.

Het zwembad was leuk voor de kinderen, ik kan niet anders zeggen. En wij konden indien gewenst gewoon vanaf een bedje aan de kant toekijken. Ze redden zichzelf prima. Fijne middag gehad.

Maar daarna moesten we - mijn beha was nog steeds kleddernat - bij een graad of 30 een heel eind terug sjokken naar de wigwam. "Snoezig!", vond dochter, toen ze hem zag. "Ik wil bij mama slapen", vonden zowel jongste zoon als mijn echtgenoot. Ik keek eens naar het formaat van de drie slaaphokken en de moed zakte me in de schoenen. Slapen?! Hoezo? En waar moet ik met mezelf de rest van de tijd heen, als ik niet slaap? Wat een ellende...

Ik ben geen campingmens, dat moge duidelijk zijn. Zo fijn buiten leven en dicht bij de natuur, in weer en wind, tentje naast tentje, dat heeft wat mij betreft vooral nadelen. En dan hadden we nog de luxe variant met stroom, water en apart privé toilet.

De mensen om ons heen hadden er duidelijk minder moeite mee. Vooral de Surinaamse families (goed voor vier wigwams) waren zeer nadrukkelijk buiten aanwezig. De jongens voetbalden, de meiden feesten. Met veel muziek, hard zingen en gillen, tot diep in de nacht. De ochtend er op begon natuurlijk de familie met het kleine dreinertje áchter ons al weer vroeg herrie te maken.

En toen moesten we na een kort nachtje naar het pretpark. Was eventjes leuk. maar niet voor een hele dag. Laat staan voor drie. Om de vier meter een gokkast of kermisachtige ballengooiattractie waar je extra geld moest betalen. Om de drie meter een eettentje (patat, ijs, chips, snoep, ijs, poffertjes, patat, ijs...) Een zevenjarig die opeens vrijwel nergens in durfde, met een kort lontje vanwege het slaaptekort, een dertienjarige die wel heel lief meedeed met broer en zus maar zelf een beetje te groot aan het worden is voor dit soort dingen en een meisje van elf dat het wel leuk vond maar ook geen zin meer had in al te lange rijen.

Op en bepaald moment dit weekend lagen Pappalien en ik alleen aan de schaduwrand van het open lucht peuterbad terwijl de kindjes in de snoeihete tent lagen te gamen... ("Wanneer gaan we weer naar huis?" vroeg jongste... )

En toch, hoe blij we alle vijf ook waren op zondagavond weer thuis te zijn, toch vonden de kinderen alle drie dat we een leuk vakantietje hebben gehad. En daar was het mij dan toch maar om te doen.

Bovendien weet ik nu vrij zeker dat ik de komende vier weken vakantie geen last zal hebben van kinderen die zich afvragen of we nog "ergens heen gaan" of "iets leuks gaan doen". Het is nu even leuk genoeg geweest, vinden ook zij.

7 opmerkingen:

 1. Die foto van het veld wigwamtenten spreekt boekdelen.....
  Ik ga dit in mijn achterhoofd houden, want ik heb ook wel eens geroepen dat het vast 'best leuk' is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, blij dat ik iemand heb kunnen 'redden'. (En ach, het is best leuk, maar je moet er wel van houden...)

   Verwijderen
 2. Een leuke camping met voldoende plek en schaduw vond ik echt hartstikke leuk, van zo'n tentenkamp als op de foto zou ik gillend zijn weggerend ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik word er al misselijk van als ik dat tentenkamp zie! Brrrr... Wat zal jij geleden hebben ;) (tussen de leuke momenten door!)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is dan dus ook niets voor mij. Zo'n wigwamrijtje. We gaan de laatste jaren altijd naar de camping, maar dan in een stacaravan. Het liefste zespersoons zelfs. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Staan die wigwams écht zo dicht bij elkaar...? Is dat niet tegen de mensenrechten? Verschrikkelijk ik neem mijn petje af dat je niet op dag één naar huis vertrokken bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hou van kamperen, maar na één blik op dat veld was ik gillend weggerend!
  En luide mensen vind ik ook een verschrikking. Overdag prima maar respect voor nachtrust is wel een must! (Ik kan rijmen en dichten zonder mijn hemd op te lichten, blijkt! ;))

  BeantwoordenVerwijderen

Laat maar horen!

Scoutingkamp

"Ik ga daar toch niet heen, he, mama, op zomerkamp?". Eh, ja, jongen. We hebben je ingeschreven. Je vond het weekendkamp laatst zo...