donderdag 2 augustus 2018

Traktatiebeleid

Binnenkort moeten we weer trakteren op school. Géén cupcakes! riep hij geschrokken, op één van mijn voorstellen. Niet dat hij ze niet lust. Toen het bij oudere brussen nog wel mocht at hij graag mee. Maar hier en nu, op zijn school, anno 2018, moet het trakteren Gezond zijn! Een speerpunt. De oudercommissie jaagt de directie aan die de juffen inzetten als suikergestapo.  Koek Mag niet van de juf!

De eerste de beste dag op deze school kwam hij hongerig thuis uit school, want de evergreen liga uit zijn pauzetrommeltje mocht niet worden opgegeten. Fruit meegeven vond ik nooit zo'n succes, want dat wordt nogal zompig in die schooltassen. En een radijsje, dat gaat me echt te ver... Nu stop ik er vaak een bifi worstje in. Tot ik hoorde dat dat bere-ongezond is. Maar hé, er zit geen suiker in! Of het is te goed verstopt.

Foto: www.gezondtrakteren.nl
Wat je wel mag trakteren is onduidelijk. Een hele avond zitten knutselen op een vliegmachine of stekelvarken van radijsjes en blauwe goyabessen, die voor de meeste kinderen, inclusief de mijne, oneetbaar zijn, vind ik geen optie. Ook niet knutselen met voedingswaren die ze wél lusten overigens. Geen geknutsel.

Van die uitdeelcadeautjes dan, 30 keer 50 cent uitgeven aan milieuonvriendelijke rommel die direct kapot is? Hou op.

Waterijsjes, had ik bedacht. Het zou warm worden, ik breng ze dan wel even langs. Maar nee, dat vond juf een slecht plan. Suiker! Er zijn ouders bij die dat niet willen. Of ik ze misschien zelf kon maken van wat gemengd fruit en dan invriezen?

Hét alternatief voor de ouders die zich er graag wat sneller vanaf maken en niet mee willen doen aan de MijnOuderIsDeBesteKnutselaar verkiezing is popcorn. Dat mag. Zelfs popcorn uit zakken van de supermarkt. Hoef je alleen nog maar ergens leuke bakjes te scoren en de hele middag met een rol doorzichtig folie en lintjes te gaan zitten prutsen.

En ik snap het allemaal wel, ik wil ook niet dat hij drie keer per week een kilo spekjes en een zak winegums eet op school. Jongste is daarbij helemaal niet zo'n snoeper, vaak slaat hij af en uit zichzelf zal hij er niet naar talen. Een bakje aardbeien, dat vindt hij lekker. Of een stuk worst. En er zitten geen moslims in de klas, dus dat biedt perspectieven.

Overigens was het suikerfeest afgelopen week heel geslaagd hoorde ik. Er kwamen moeders (uit andere klassen) met lekker suiker, eh, mierzoete hapjes voorbij. Mijn zoon bliefde het niet. Geen probleem, vond de rest van de klas. Zijn koekjes waren zo weg.

16 opmerkingen:

 1. Oh wauw, of je even snel ijsjes wilt maken van fruit? En dan moet je dat fruit zeker bij voorkeur ook nog eerst even zelf oogsten eerst. Ik word hier altijd zo moe van.

  Mogen doosjes met rozijnen nog? Ik zou denken dat die nog wel door de keuring kwamen.

  Popcorn vind ik inderdaad ook een goede oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En ivm Suikerfeest mag die zoetigheid wel? Nogal krom .....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Woehahahahaha.

  Ja dat is wel zuur ja. Voor tussendoor kan t fruit wel in een bakje/doosje, toch? Hier heel gewoon ieg.

  Snel en gezond is lastig hè. Gedroogd fruit? Iets met augurk? Zucht :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou zeker als je kind dan ook nog eens niets lust.... :-) Gelukkig mogen de liga's wel weer en een banaan in schil is ook oke.

   Verwijderen
 4. gelukkig zijn ze bij Zoon op school van mening dat een verjaardag feest is en dus dat er getrakteerd mag worden op wat lekkers. mits het geen mega dingen zijn mag alles. Voor de rest op verzoek van de kinderen 4 dagen per week fruit verplicht als tussendoortje. Alle kinderen zetten hun bakje op een vast plek hiervoor in de klas, dus geen last van zompigheid en dan op woensdag koekjes dag. Waar je dus als tussendoortje wat lekkers mag meenemen. Zoon kiest dan voor crackertjes die nog best redelijk gezond zijn, dus best ok.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik zo jouw verhaal lees dan moet je eerst afgestudeerd zijn als voedingsdeskundoloog en er vier boeken over hebben geschreven voordat je kinderen mag krijgen. De suikergestapo hahahaha.... maar die heeft dus een vrije dag als het Suikerfeest is? Ik geloof dat ik helemaal dwars ging worden en die kinderen van die enge roze suikerspinnen ging voeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben blij dat ik daarvan af ben. Succes. En sterkte. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb mijn kinderen nog appels meegegeven als traktatie. Saai? Ja. Kan je niks mee misdoen? Ook, dacht ik zo. Niet veel werk mee? Helemaal. Want ook toen (pakweg 15 à 20 jaar geleden) konden ze ook al behoorlijk moeilijk doen over verjaardagstraktaties.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier op school mogen zoete traktaties eigenlijk ook niet. Maar mensen doen het wel. School heeft dat wel slim opgelost: kinderen mogen het wel trakteren, maar het snoep mag pas thuis opgegeten worden. Zo kunnen ouders het zelf reguleren zoals ze dat zelf willen. Tobias mag de snoepjes gelijk opeten als hij uit school is, maar ouders die dat niet willen kunnen het bijvoorbeeld over een paar dagen verdelen oid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben zelf leerkracht in de lagere school en ben van het principe 'jarig zijn moet een feest zijn'. Wat maakt dat nu toch uit: 20 kinderen in 1 klas, dus 20 traktaties op 1 schooljaar. En alle zoetigheid dan die ze thuis, op de sportclub, bij oma en opa,... eten? Kan dat dan wel? In mijn klas mag je als je het 'feestvarken' bent, kiezen waarmee je trakteert.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tjongejonge, wat mogen we weinig tegenwoordig!Het hoeven toch geen zakken vol snoep te zijn! Alles moet tegenwoordig zo ingewikkeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een gedoe mijn vader had er iig geen tijd voor. En zelf had ik er een hekel aan aan dat uitdelen aan dat zingen en dat moet het ook nog gezond. Blij dat dat me dan nog bespaard is gebleven

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jeetje, je moet tegenwoordig wel een beetje creatief zijn als ouder, is het niet? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik vind het eigenlijk wel fijn, dat ze bij ons op school op dezelfde lijn zitten als bij jullie school qua tractaties. met de inhoud van de lunchtrommel of het tussendoortje moet de school zich volgens mij niet bemoeien, dat gaat alleen je eigen kind aan en dat beslis je dus lekker zelf. hier krijgen ze 5 dagen in de week groente of fruit mee, nooit klachten over zompig. stukken komkommer of paprika, snoeptomaatjes, druiven, kan volgens mij allemaal niet zo veel mis mee gaan.

  onze vaste traktatie is overigens een spies van druiven als rups met een aardbei als kop. beetje geknutsel maar nog wel te overzien
  zoiets: http://mumsandmunchkins.nl/trakteren/fruitspiesjes-maar-dan-anders/druivenrups
  maar dan minder fancy, 2 drupjes chocolade als ogen en dat is het.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja, het moderne ouderschap zit weer vol uitdagingen. Eerst waren het de ouders die vonden 'ach snoepen moet toch een keer kunnen', zich niet realiserend dat met 28 kinderen in de klas, je ongeveer elke week in de klas een traktatie krijgt. Naast de keren dat er kinderfeestjes zijn, naast de keren dat er getrakteerd wordt op sport, naast de keren dat er getrakteerd werd door de juf zelf, omdat ze zo goed hun best hadden gedaan. Ja, daar schoot ik wel van in de stress :-)
  Door al die traktaties buiten mij om, moest ik thuis compenseren. Terwijl ik ook wel eens degene wilde zijn die zei 'vooruit'.
  Nu zijn het dezelfde ouders die 'gezond' afdwingen.
  Laatst las ik in een facebookgroep voor moeders hoe een moeder vertelde over het broodtrommelbeleid van de school van haar kinderen. Die ging behoorlijk ver. En ook nog eens slecht onderbouwd. Dat vind ik dan nog weer het ergste. Als men maar wat roept.

  BeantwoordenVerwijderen

Laat maar horen!

Ik ben weer terug, ik ben weer weg

De zomervakantie is weer voorbij. Tijd om eens te bloggen over wat wij allemaal hebben uitgevoerd de laatste paar weken. Maar.... niet hier....