woensdag 1 november 2017

Een oppas zoals je ouders, die vind je niet gauw meer

Mijn ouders stonden altijd voor de kinderen én de kleinkinderen klaar. Nog even los van alle morele steun en gezelligheid ook veel praktische hulp. Helpen met klussen in huis,  met naaiwerk. Ging er iemand op vakantie? Zij "deden" post, poezen en plantjes. En en-passant was de keuken ook nog schoon en de was gestreken als je terug kwam. En ook kleinkinderen dus, die mochten altijd komen, oma ging een dagje met ze weg, opa vermaakte ze thuis met blokjes bouwen aan de tafel. Hadden de ouders even iets anders, oma en opa stonden altijd klaar.

Helaas ben ik het nakomertje, op latere leeftijd gekregen, en ben ik zelf ook niet heel jong aan de kinderen gegaan. Dus werd het voor oma en opa in verband met voortschrijdende leeftijd en de achteruitgang in lijf en leden, steeds lastiger om nog dát met onze kinderen te doen wat ze met de oudere kleinkinderen deden. Het verschil in hoe oudste en hoe jongste er terecht konden is al enorm, wat zes jaar tijd doet met de gezondheid van oude mensen... En vooral oma baalt daar enorm van. Ik baal niet, ik accepteer, en geniet nog steeds van wat ze wél kunnen. Ze zijn nog steeds enorm leuke grootouders en mijn kinderen boffen met ze.

Maar ja, oppassen, bijvoorbeeld dat lukt niet meer. En hoeft gelukkig ook niet altijd meer want de kinderen worden ook groter. Maar toch, soms.. als het later op de avond wordt, als er gekookt moet worden, als er iemand met wat meer overwicht nodig is om jongste op tijd naar bed te bonjouren... Dan zoeken we nog wel eens. En vinden we niet zo veel. En daar baalt ook vooral oma dan weer enorm van. Ze kan er niet bij dat bijvoorbeeld mijn brussen of nichtjes het niet geweldig vinden (zoals zij zelf dat altijd vond) dat er nog kleine kinderen in de familie zitten? Dat het zo leuk is om dat van dichtbij mee te maken, bijvoorbeeld door wat vaker langs te komen of een keertje iets met de kinderen te doen? Tja.

We hebben we eigenlijk al jaren een betaald oppasmeisje. Een hele toffe. Ze vindt onze kinderen leuk, en zij haar ook. We vragen haar dus toch wel regelmatig voor een paar uurtjes ouderavond of een etentje soms.

Maar nu ligt daar nog steeds die cadeaubon die we gekregen hebben, man en ik. Een overnachting in een hotel in Nederland, twee dagen weg dus. We zouden er heel graag samen weer een keertje op uit. Maar de vraag is dan natuurlijk.... wie zorgt en past er op de kinderen? Als we het doordeweeks doen bijvoorbeeld zitten ze voor een groot deel van de dag op school en kan ik voor jongste wellicht nog een speeldate regelen, zodat het alleen om de namiddag, avond, nacht en ochtend gaat. (En ze slapen inmiddels alle drie goed door, hahaha)

Visjes hier en daar uitgegooid, maar geen enthousiaste reacties van familie of vrienden. Alleen de oppas, die vond het zoals gewoonlijk prima. Ze frommelt wel wat tijd vrij tussen studie, bijbaan en social life door. 

Wie past(te) er (ooit) op jouw kinderen? En ga je wel eens een nachtje of meer weg alleen met je partner?

9 opmerkingen:

 1. Yes, mijn ouders idd, waren gelukkig wèl jong toen ze mij kregen... :( Heel soms een schoonbroer en -zus. Helaas steeds minder (interesse).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn schoonouders stonden altijd klaar om op te passen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeker wel. Nu is het geen probleem meer om te gaan zonder oppas te regelen en mijn ouders wonen 300 meter verderop.

  ik snap je probleem wel. Balen hoor. Fijn dat het oppasmeisje het wil doen en tja, dat familie het niet wil, dat mogen ze natuurlijk ook 'willen'. Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn ouders en wat was dat heerlijk. Zij vonden het ook heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn ouders vonden de kleinkinderen wel leuk toen ze nog echt klein waren maar hadden toch de leuze, bij ziekte oke maar verder alleen wij even zelf iets met ze willen doen en dat gebeurde dan wel af en toe.
  Zelf heb ik ongeveer het pad gevolgd zoals jouw ouders dat deden, heerlijk dat kleine spul en wij waren jong oma en opa.
  Ik merk inderdaad wel verschil met het kind van onze zoon dat 16 jaar na ons eerste kleinkind geboren werd. Temeer omdat hij in de USA woont dus wanneer hij wél hier is is dat erg intensief en kunnen we echt minder met hem dan vroeger met de andere drie. Voor onze achterkleinkinderen zijn we dan weer relatief jong, daar zijn we niet nodig omdat er oma's en opa genoeg zijn, dat is alleen maar genieten van die dreumesjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn moeder wil wel oppassen, maar heel erg van harte gaat dat nooit. En ze is alleen, en dan is het hele avondeten-naar bed brengen van drie jonge kinderen wel een ding hoor. Mijn schoonouders zouden het graag doen, maar die wonen ver weg. Voor een weekend zouden die wel te porren zijn denk ik.
  En de kinderen verdelen, is dat een optie? Wij hadden laatst (voor het eerst in jaaaren) een avond en nacht samen. Omdat de oudste twee bij de schoonouders logeerden en de jongste bij mijn moeder....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb echt werkelijk waar nog nooit oppas gehad voor Mn kinderen nu 14 en bijna 16 , niet iedereen heeft de luxe om ( schoon) ouders te hebben of andere middelen in te zetten , we zijn in het nieuwe jaar 20 jaar getrouwd , en zijn sinds de komst van de kinderen nooit meer samen waar ergens heen geweest,
  Is dat erg? Nee hoor je moet blij zijn met wat je hebt, elkaar en twee prachtige kinderen dus
  Volgend weekend gaan we voor t eerst sinds al die jaren een avondje weg, naar een muziek gebeuren, maar van mij hadden de kinders gerust mee gemogen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn vrijgezelle schoonzus, die ook in de stad woont, en dol op al haar neefjes en nichtjes is. 1x per jaar past ze op bij de kinderen van haar broer (mijn man) en van haar zus. En als zij niet kan, verdeel ik de kinderen over de verschillende vriendjes. We hebben dan ook regelmatig kinderen van andere ouders te logeren, zo is het dan natuurlijk wel...Mijn ouders zijn inmiddels en beetje oud hiervoor (ook heel laat kinderen gekregen), bovendien moeten de kinderen in het weekend ook naar verschillende sporten/ fesstjes etc, dus is het handiger dat ze in de stad blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. mijn ouders, maar dat wordt ook minder. krijg binnenkort een vriendinnetje van een van mijn dochters een weekend, omdat haar ouders samen weg gaan. denk dat het daar bij ons nu ook op neer zou komen, kinderen verspreiden over hun vriendinnetjes.

  mijn zusje heeft nog hele kleine kindjes en haar baby en peuter komen binnenkort ook een nachtje, moet je eerlijk zeggen dat ik daar nou niet direct naar uit zie, weer terug in die fase hoe leuk het ook is om ze goed te kennen en mee te maken, dus ergens begrijp ik jullie brussen wel

  BeantwoordenVerwijderen

Laat maar horen!

Ik ben weer terug, ik ben weer weg

De zomervakantie is weer voorbij. Tijd om eens te bloggen over wat wij allemaal hebben uitgevoerd de laatste paar weken. Maar.... niet hier....