zaterdag 11 juni 2016

God en de hemel en wat gebéurt er dan als je dood gaat?

Da Vinci
Oudste had het, jaren terug. Middelste iets minder maar ook daar kwamen vragen. En nu is het al weer een tijdje het favoriete thema van jongste zoon. De dood. En vooral, wat dán. Ik schreef al over het afspraakje om samen met oma naar de hemel te gaan.

Afgelopen week had hij een vriendje mee. Op de achterbank was er een goed gesprek. "God heeft héle lange vingers" (..na een les over Da Vinci op school..)  "God is groot he!" "Ja, wel meer dan een kilometer. Mega. Giga." "Ja, en God weet alles." "Als je dood gaat kom je in de hemel. En dan kan je God alles vragen. Maar het is wel jammer dat je dan geen oren meer hebt als je terugkomt." Ook werd Jezus er nog bij gehaald. En wat er gebeurt met je lijf als je dood gaat.

Best wel moeilijke materie. En waar ouders en school nogal duidelijke (en eenduidige) antwoorden op vragen over bijvoorbeeld rekenkundige kwesties hebben is dit andere koek. Zelfs de Wiki weet er niet heel veel over te melden. Dus moet je het doen met wat vage, soms tegenstrijdige informatie. En dat is best lastig als je zo graag alles weten wil (weet ik nog van mezelf). Maar wel weer mooi om over te fantaseren en filosoferen. Helemaal als je vriendje ook nog meedoet.

Ik geniet enorm van dit soort gesprekjes. En de blik van dochter op de bijrijdersstoel, die was ook goud waard.

6 opmerkingen:

 1. Ja, geweldig om dit soort gesprekjes 'af te kunnen luisteren'.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Intrigerend hè, hoe ze daar mee bezig kunnen zijn. Mijn oudste zei laatst dat je, als je dood gaat, naar de hemel gaat, en dan blijft 'het pijnige' hier op aarde. Naar aanleiding van ziekte en overlijden. Ook mooi vond ik dat gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bijzonder he,maar ja als je ziet hoeveel volwassenen met deze vraag worstelen, laat staan kinderen. Onze jongste zei altijd iedereen wordt een ster en dan kijk je van boven of alles goed gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bijzonder he,maar ja als je ziet hoeveel volwassenen met deze vraag worstelen, laat staan kinderen. Onze jongste zei altijd iedereen wordt een ster en dan kijk je van boven of alles goed gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor kinderen die niet gelovig opgevoed worden zijn er wat minder mogelijkheden om over dit onderwerp te "brainstormen" dan voor kinderen d.m.v. de bijbel toch hel en hemel aangereikt krijgen. Maar de fantasie van kinderen vindt soms oplossingen waar waar volwassenen alleen maar met een glimlach naar kunnen luisteren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze zitten krijgen her en der wat mee, van gelovigen en athisten en agnosten. Mogen zelf wel bepalen hoe of wat. Maakt het er niet makkelijker op natuurlijk.

   Verwijderen

Laat maar horen!

Scoutingkamp

"Ik ga daar toch niet heen, he, mama, op zomerkamp?". Eh, ja, jongen. We hebben je ingeschreven. Je vond het weekendkamp laatst zo...