vrijdag 18 maart 2016

Hoe het afliep met de luizen

Net na de zomervakantie begon het: luis gesignaleerd op het hoofd van jongste. Omdat ik meer vertrouwen in dodelijke chemie heb dan in mijn eigen zorgvuldigheid qua kammen, toog ik naar de apotheek.
Twee merken, hadden ze, allebei met dimeticon. De een wat hoger gedoseerd dan de ander. Dan nog de keuze uit een shampoo die na een kwartier uitgespoeld kan worden en een lotion die de hele nacht (of dag) moet intrekken. 
Ik heb ze allemaal geprobeerd. Plus nog een goedkoop iets van het Kruidvat waarbij ik zelf bijna bewusteloos de badkamer weer uit kwam. Ook de familieleden, die op het eerste oog géén luizen dachten te hebben, heb ik behandeld (want hé, die leesbril heb ik niet voor niets, ik zie kennelijk nog wel eens een luisje over het hoofd).

Helaas zijn geen van die shampoo's tegenwoordig nog serieus 100% gegarandeerd dodelijk voor luizen en neten. Dus moest ik na dat inzeep, indroog en uitspoelfeest ook nog eens heel precies kammen. En nog eens kammen. Vijf man sterk, ook de vader van het stel én mezelf. Twee onuitwarbare langharigen en één dwarse niet stil willen zittende zesjarige die niet van kammen houdt. En hoe kijk je in vredesnaam op je eigen hoofdhuid?! Een complete weekendbaan was het geworden. En twee weken later wéér. 
Elke keer als ik dacht dat we luisvrij waren dook er toch weer één op. Uiteindelijk, heel veel tijd, protesten, oefeningen in geduld en een kapitaal aan shampoo's, lotions en crèmespoeling(*)  later dacht ik eindelijk klaar te zijn. Schoon. Alle luizen weg. 
Tot zoon de dag er bij de luizencontrole op school wéér werd uitgepikt. Aaarrrrrghhh. 
Ik heb eerst hard tegen Papaliens (onbehaarde, dus luisvrije)  borst staan uithuilen. Daarna ben ik eens op onderzoek uitgegaan op het internet. Behalve heel veel reclame voor de mij inmiddels bekende shampoo's en een bedrijf dat voor een dikke honderd euro per persoon je hoofd luisvrij maakt met een apparaat, kwam ik tips tegen over groene zeep, azijn, teatree oil en citroensap. Zoals oma het allemaal vroeger ook deed zeg maar. Ik besloot ze allemaal maar te proberen. Tegelijk. 
De teatree oil kostte nog wel iets, maar de rest van de ingrediënten was vrijwel gratis. Met een brede, vervaarlijke glimlach liep ik de supermarkt weer uit. Dood aan de luis!
Ik heb alle haren met teatree shampoo gewassen, daarna nog een keer met een flinke lik groene zeep (wat overigens een heel grappig effect op je coiffure heeft...). Uitgespoeld met een flinke scheut azijn én citroensap door het water. Wederom die crèmespoeling en kammen maar. 
En nu zijn we écht luisvrij. Wélk huismiddeltje het 'm heeft gedaan, of dat het toch het kammen is geweest, we zullen het nooit weten. Maar ik weet wel dat als we nogmaals getroffen worden door de luizenplaag ik geen shampoo's of lotion's meer ga kopen. 
De luizencontrole op school hebben we dit keer goed doorstaan. Al wist iemand op te merken dat er toch nog wat  dode neten op een paar centimeter afstand van de hoofdhuid zaten. "Probeer ze er toch maar uit te peuteren met je nagel, want je weet maar nooit" (what the f...??!). 

Nou is het wel bijna Pasen, maar ik geloof toch niet dat neten uit de dood opstaan om zich voort te planten op mijn zoon's hoofd. Zelfs niet met oma's huismiddeltjes. 
(*) het 1 minuut masker van Andrélon, enige dat echt lekker werkt tegen onuitwarbaar haar

8 opmerkingen:

 1. Ik ben inmiddels specialist, na een paar maanden afzien en wekelijks aan de slag met huismiddeltjes en lotions en de hele mikmak. Ook TeaTree inderdaad. Pfff...

  Ja, ook ikzelf zat onder...

  Uiteindelijk kreeg ik ze weg met gewoon HEEL vaak kammen met een GOEDE luizenkam: om de dag. Met als beloning voor de kleuter: TV - kijken. Dat zat ze lekker stil. Geen pretje voor haar, met die mooie krullen...!

  Ik ben blij dat we er nu vanaf zijn en hoop dat dat even zo blijft.

  De volgende keer komt er bij ons in ieder geval geen speciale shampoo of lotion meer aan de pas...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben in de 16 jaar(kinderen hebbend op de )basisschool die ik reeds op de teller heb staan een pro mag ik wel zeggen :-)
  Ik ben het meest enthousiast over de elektrische kam mag ik wel zeggen.
  Ik haat luis.....echt srry huil k leef erg met je mee

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar....niet vergeten áls er sprake van luizen is moet dus óók alle beddengoed,kleding,knuffels en noem maar op de was in. Die slimme luizen kunnen zich daar verstoppen en weer op het luisvrije hoofd klimmen zodra daar een kans voor is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit kwam ik tegen op een blog: luizenkliniek.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik houd het bij kammen als het zover is. Maar het is gelukkig al enige tijd niet meer zover. Laatst kregen we zelfs een blije mail van de basisschool dat de hele school luisvrij was! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kijk er niet naar uit, het zal er vast wel eens van komen. In de klas bij de oudste twee al sinds de kerstvakantie hoofdluis aanwezig. Gelukkig zijn mijn kinderen niet zo close met andere kinderen dat ze hoofd aan hoofd zitten. Maar met die onkambare krullen van jongste zit ik er ook niet echt op te wachten. Ik smeer lavendelolie rond de haargrens, bind dochters haar zo vast mogelijk en hoop voor het beste. Beddengoed etc wassen schijnt helemaal geen zin te hebben, luizen lopen van haar naar haar en niet over jassen enzo. Daar overleven ze niet dus willen ze helemaal niet heen....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beddengoed jassen etc wassen hoeft echt niet volgens de laatste inzichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Pfff, wat een gedoe hè! Gelukkigb ben je er nu van af.
  Ik heb er nog niet mee te maken gehad bij mijn dames, maar mocht het zover komen, dan zal ik zeker aan dit blogje denken!

  BeantwoordenVerwijderen

Laat maar horen!

Scoutingkamp

"Ik ga daar toch niet heen, he, mama, op zomerkamp?". Eh, ja, jongen. We hebben je ingeschreven. Je vond het weekendkamp laatst zo...