woensdag 21 februari 2018

Netflixx serie Dark - donker en lelijk en beklemmend, prachtig!

Ik las de post over de Netflix serie Dark eerder bij Huisvlijt. Ik ben een echte Netflix liefhebber - samen met man 's avonds op de bank als alle kinderen slapen - en ben dus altijd in voor goede tips. Door het verhaal van Nicole én alle reacties eronder werd ik nieuwsgierig: deze serie moeten we eens proberen.

Het verhaal (lekker zelf puzzelen)


Inmiddels hebben we een aantal afleveringen gehad en man en ik zijn beiden overtuigd, dit is een goede keus. Drama, thriller, science-fiction, las ik bij de omschrijving. Klopt, alle componenten zijn aanwezig en in mooi gelijk verdeelde mate (en lees science fiction dan niet als "toekomst met vliegende auto's, want het speelt zich vooral af in de jaren '80). Het verhaal gaat over de speurtocht naar vermiste kinderen, diverse families, diverse generaties.

Ik ga verder niet teveel op de inhoud in, zelf vind ik het heel vervelend om van te voren te al te veel te weten over het verhaal in boek of film die ik nog moet gaan lezen of kijken. En juist dit is ook een van de dingen die ik zo leuk vindt aan deze serie: je moet goed moet opletten en gaandeweg ga je steeds meer begrijpen wat er eigenlijk aan de hand is.


Stranger Things op zijn Duits? 


Het doet inderdaad in het begin wat denken aan de Netflixx "Stranger Things". Daar heb ik een seizoen van gekeken, hopend dat het beter zou worden, maar heb het toen opgegeven. Ik had steeds het gevoel dat zat te kijken naar een kruising van ET (phone home, die Amerikaanse jongetjes op die fietsjes!) en een hele foute horror voor pubers. Dark gaat dieper en is serieus spannend.

Donker en naar en "lelijk" is niet verkeerd 


Een van de reacties die ik las was dat bij Dark "de mensen allemaal zo lelijk zijn". Juist dat triggerde mij ook weer om te gaan kijken. Ik ben meer van de Europese film noir dan van de Hollywood glitter en glamour. (Niet dat ik Stranger Things nou vol vond zitten met mooie beelden, nu ik er over nadenk, maar dat was wel wat Amerikaanser.)

Inderdaad, geen glamour, geen Hollywood, maar "gewone" Duitsers, oud en jong. Een donker bos, interieurs die allemaal wel tikje vrolijker geverfd hadden kunnen worden in het echt (maar wie zegt me dat niet half Duitsland gewoon nog van donkerbruin hout is?) Het draagt in ieder geval allemaal bij aan de geloofwaardigheid en de sfeer. Het is een spannende en beetje beklemmende serie, inderdaad geen vrolijke. In de allereerste scene is er gelijk een verhanging, van wat een paar minuten later de vader van een puberjongen blijkt,  die daar natuurlijk behoorlijk mee in de knoop kwam. Wat mij betreft hoort die donkere houten kamer en dan ietwat scheefgezakte huis in de stromende regen hoort daar helemaal bij.

Jaren 80


De serie speelt zich deels af in 1986, waarin de hoofdrolspelers tieners waren (hé, net als Pappalien en ik!) Hoe irritant is het als een scene zich zogenaamd in de tachtiger jaren afspeelt en dan heeft er iemand een jurk aan die in de zeventiger jaren al niet meer kon, of juist een soort zelfbedacht ouderwets. Maar hier voelt ales wel goed.  Zeeeer herkenbaar dus. De muziek, de kleding, de walkman. Alleen die Duitse muntjes hadden wij niet :-)

Wij zijn tot dusver enthousiast en heel benieuwd hoe het verder gaat.

Ken jij de serie Dark, wat vind je er van of heb ik je misschien overtuigd om het eens te gaan proberen?  Voor wie durft is hier: de trailer te bekijken (klik)

5 opmerkingen:

 1. Ik ga het zeker proberen, misschien nog wat tips : Dicte (Deense serie), Frikjent (Noors), Happy valley (Engels), Broadchurch (Engels), Contratiempo (spannende Spaanse film. Maar misschien heb je alles al gezien:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank, leuk!

  Dicte en Broadchurch ook gezien. Rest zal ik onthouden! (Ken jij in het kader van Spannend en Spaans dan La Casa de Papel? Was ook fantastisch!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee ga ik ook kijken; nu eerst de resterende 2 series van Broadchurch, overigens is Paranoid (ook Engels 1 serie) wel leuk, Dr. Foster ook aardig. Groetjes, Ilona

   Verwijderen
 3. Ik heb samen met oudste zoon gekeken (14 jaar). Echt verslavend goed. Het blijft boeien ookal is het 'donker'.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deel 1 heb ik gezien, en da’s al heel wat voor iemand die nauwelijks tv kijkt

  BeantwoordenVerwijderen

Laat maar horen!

Potverdrieduizenddubbeltjes

Waar is de tijd gebleven dat je ergens gratis een katje kon afhalen, die vervolgens op zijn of haar eigen verantwoordelijkheid aansprak en t...