donderdag 15 februari 2018

Een van de beste boeken die ik in de afgelopen tijd heb gelezen

Op mijn e-reader staat een verzameling boeken die ik niet zelf heb uitgezocht. Soms valt het tegen, soms mee. En soms heb je echt een pareltje ontdekt. Zoals het boek Naamloos van Pepijn Lanen. Mooi geschreven, grappig, anders dan anders.

Een rauwe eerlijke en humoristische roman over de worstelingen van de dertiger, lees ik op de achterkant. Na afloop, gelukkig, want anders was ik er misschien niet aan begonnen. Dacht eigenlijk dat ik even klaar was met de twintigers en dertigers en hun overgecommercialiseerde mommyblogs en social media gedoe. Bleek dit toch opeens wel een geweldig boek.

"Het begint met dat ik mijn naam niet kan herinneren", begint het boek. De ik persoon, een dertiger dus, is na afloop van de laatste dag op zijn werk enorm bezopen geraakt. Ontwaakt niet met zomaar een kater maar is compleet de weg kwijt. Wie hij is, waar. Woont in een tijdelijke appartement van een vriend, maar wie dat is weet hij ook niet. Hij staat er helemaal alleen voor. Hij weet dat hij pas aan het einde van de maand ergens moet komen opdagen op een nieuwe baan maar geen idee wat hij doet of waar. Heeft nog wat geld maar ook dat lijkt eindig. Hij besluit een maand niet te drinken en trekt zijn hardloopschoenen aan. Een zoektocht naar zichzelf.

De verhaallijn is goed, maar vooral de manier waarop het verhaal wordt verteld, de sfeer, het taalgebruik vond ik mooi.

Dit stukje:

Het is nog vroeg als de amoebe stijfjes ontwaakt op het midden van de vloer. Kleine tikjes tegen het schuine dakraam hebben hem gewekt. [..] De amoebe wil gevoed worden. Hij wil een flinke kom warme havermout osmoseren. Banaatje d'r bij. Handje blauwe bessen. Een walnootje of een pecan. Het water loopt de amoebe in de mond. Dan is het tijd om te zuchten. 
'Zucht,' zucht de amoebe. 

Pas onder de douche ontpop ik me weer een beetje tot een mens. De amoebe laat ik van me af glijden en wegspoelen door het putje.

Om te zoenen. Of deze:

Ik voel me als een rijpe banaan in een heerlijk luchtig gebakken sneetje warm bananenbrood vers uit de oven. Geprakt, gemixt, gebakken en toch aromatisch en op de enige plek waar ik thuishoor.

Kortom, een aanrader. Ook te koop bij Bol.com: Naamloos; Pepijn Lanen.1 opmerking:

Laat maar horen!

Potverdrieduizenddubbeltjes

Waar is de tijd gebleven dat je ergens gratis een katje kon afhalen, die vervolgens op zijn of haar eigen verantwoordelijkheid aansprak en t...