woensdag 6 december 2017

Heeft iemand de UIT knop al gevonden?

Ken je dat? Je schrikt wakker, 's nachts om een uur of vier meestal. En dan kun je niet slapen. Je hebt een goed stel hersens, dat overdag best leuk logisch nadenkt, maar 's nachts doen ze een beetje té goed hun best. Geen muggen maar olifanten. Rampscenario's. Alle vage onzekerheden worden worst-case scenario waarheden. 

En ze malen maar door, stap na stap na stap. De katten zijn in mijn gedachten al dood verklaard voor ze bij de dierenarts zijn geweest voor een diagnose. Dát ze een dodelijke ziekte hebben is dan een gepasseerd station, even na vier uur 's nachts zijn mijn hersens vooral bezig te bedenken hoe ik de kinderen ga vertellen dat onze tuin niet echt geschikt is als begraafplaats maar dat ik ook niet ga bijbetalen voor een katten-crematie. De pinpas die man gisteren niet kon vinden is in handen gevallen van boefjes die zijn hele hebben en houden hebben geplunderd. En de vier onvoldoendes van zoon op het herfstrapport garanderen nu al aan het einde van het jaar een enkele reis terug naar de havo (het jaar er op naar de mavo en dan naar zonder diploma van school...) 

Ja, die ja. Ik wéét het wel.
Ik heb mijn liefjes al honderden malen als niet meer levend of bijna dood beschouwd, afhankelijk van of ze niet thuis waren gekomen op de afgesproken tijd of dat ze wat vreemde lichamelijke klachten vertoonden de dagen ervoor. Van een verdacht pukkeltje bij mezelf wordt 's nachts ook in een handomdraai een vreselijke ziekte gemaakt en maak ik me vreselijke zorgen of dit nieuws alleen al mijn oude moeder de das niet om zal doen, hoe de kinderen toch in vredesnaam hun school af moeten krijgen als ik er niet ben om de mails van de mentor in de gaten te houden en of man nu niet beter een pedagogisch onderlegde vriendin kan gaan zoeken op korte termijn. Die een goede klik met jongste heeft en die ook nog eens handig is met de was. Misschien is dat eigenlijk nog wel beter ook, bedenk ik me. Ik doe ook maar wat, met dat opvoeden en dat huishouden. Het kan vast beter.  

Man naast me merkt mijn gedraai en gesteun op en wordt half wakker. Ik ga even tegen hem aanliggen en hoop op het verlossende antwoord. Maar hij heeft geen idee, en ik kan het hem niet vertellen. Toch troost zijn aanraking me een beetje.

Uiteindelijk val ik toch weer in slaap. En word een uurtje later door de wekker wakker. Ik voel me brak. 

Maar hoe brak ook, in het ochtendlicht, in frisse koude lucht buiten, zie ik weer letterlijk het licht. Het zal wel meevallen allemaal. 

Raar mens. Heeft iemand die knop al gevonden om je hersens even tijdelijk uit te zetten? Het enige voordeel is, ik ben de avond er op zó moe dat ik heel erg blij ben dat ik mijn heerlijke bedje weer in mag. Ik slaap als een roosje. Tot een uur of vier toch zeker...

12 opmerkingen:

 1. Sinds mijn jongens de deur uit zijn pieker ik vele malen minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja op de Heer vertrouw ik toch niet zo heel erg in dit soort al dan niet bestaande problemen. Nee een echt uit knopje heb ik ook niet en het gebeurt gelukkig niet heel vaak dat ik lig te tobben. Het best helpt je gedachten bezig houden met andere dingen daar maakte ik al eens logje over misschien heb je dáár iets aan.
  https://rietepietz.wordpress.com/2016/07/16/morpheus-en-rijst/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Rekenen.... Ik probeer het soms met franse woordjes. Kijken hoeveel ik er nog weet met een bepaalde beginletter.

   Verwijderen
 3. Deze (meditatie)methode werkt voor mij heel aardig: https://www.youtube.com/watch?v=RCq3k-dHAE0

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh... Ik heb nb een enge en serieuze infectie, en vrees voor evt besmetting van mijn huisgenoten. Maar ook zonder dat kun je dus zo tobben over elk pukkeltje?? Vreselijk :( Is het misschien een (pré) overgangsding ook? Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt? Wat naar. Ik tob overal over. Zowel tobben als pukkels en andere vage verschijnselen overgangsdingetjes ja.

   Verwijderen
 5. Mocht je die knop vinden ... ik houd me aanbevolen.
  Hebben jullie al een besluit genomen wat Josephine betreft?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze blijft gewoon! Rust is redelijk wedergekeerd.

   Verwijderen
 6. Nee helaas, ik vertoon dezelfde verschijnselen en kan die knop ook niet vinden. Leuke blog trouwens. Humor is ook een soort knop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank. 's Nachts is de humor wat minder bereikbaar, heeft kennelijk ook zonlicht nodig.

   Verwijderen

Laat maar horen!

Ik ben weer terug, ik ben weer weg

De zomervakantie is weer voorbij. Tijd om eens te bloggen over wat wij allemaal hebben uitgevoerd de laatste paar weken. Maar.... niet hier....