zondag 3 december 2017

De apenrots en de minder bedeelden

Ze hadden net de vriendengroep in twee leuke groepjes opgesplitst, voor het volgende schoolproject. "... en toen kwam de juf kwam naar ons toe om te vertellen dat Max nog geen groepje had. Steve en ik keken elkaar aan, en Steve bleef nét even wat langer stil. Hij mag wel bij ons in het groepje, zei ik dus maar. En nu hebben we Max in ons groepje", vertelde hij met een vrolijk maar enigszins verongelijkt gezicht.

Max is niet de meest gewilde jongen uit de klas, zover is me duidelijk. Waarom, dat nog niet. Is hij te verlegen, doet hij vervelend? "Hij doet onbedoeld vaak vervelend". Ah, zo.

Naast een flink gevoel van medelijden voor Max moet ik stiekem ook wel om lachen, om die beschrijving. Want ja, zo gaat het in groepen, zeker op school. Zoon zelf heeft nu een leuke groep, met veel jongens waar hij goed mee op kan schieten. Er wordt veel gelachen, in ieder geval. Puberhumor. Heerlijk.

Ik prijs zoon, vind het mooi dat hij die jongen gewoon opneemt in zijn groepje, ook al is hij er niet onverdeeld gelukkig mee.

Op de één of andere manier weten mijn oudste twee kinderen altijd wel de minder populaire kinderen aan te trekken. Ze staan in principe open voor iedereen, zijn flexibel naar de kleintjes of minder bedeelden toe, vinden dat iedereen er bij zou moeten horen en doen daar tot op zekere hoogte ook hun best voor. Ik denk, een prachtige eigenschap. Maar het kost je wel wat, soms.

Zo weet de juf ze altijd te vinden als er nieuwe plaatsen in de klas werden gemaakt en er nog een plekje voor de lastpak gezocht werd. Kan prima naast de rustigere niet zo veel aandacht vragende kinderen. Zeker als die niet direct onvriendelijk reageren.

Dochter deed op de basisschool ook altijd goed haar best in dat opzicht, ook de minder populaire kinderen een kans geven. En ook dat heeft ze geweten. Als ze meisje X weer een keer in haar kielzog had mocht ze ook zelf opeens niet meedoen met een spelletje van de meiden op het schoolplein waar ze anders mee speelde. Dochter probeerde X nog te verdedigen maar de meiden waren onverbiddelijk. Er mocht helemaal niemand meer meedoen. Kon niet, smoesje hier, smoesje daar. Dat was natuurlijk ook weer niet haar bedoeling.

Wat dat betreft is het net de wereld van websites en de rankings in Google: te veel connecties met minder populaire sites en je eigen ranking daalt vanzelf mee.
4 opmerkingen:

Laat maar horen!

Ik ben weer terug, ik ben weer weg

De zomervakantie is weer voorbij. Tijd om eens te bloggen over wat wij allemaal hebben uitgevoerd de laatste paar weken. Maar.... niet hier....