maandag 18 december 2017

Kerst met ballen en Niks

Géén Mariah Carey, alsjeblieft. Géén Ho-Ho fucking kerstmannen op arresleden en zeker geen Home Alone. Kerstkitsch. Dat trek ik echt niet, niet in deze donkere tijd van het jaar. Te veel suikers en te weinig voedingsstoffen. De buik doet daar helaas wat minder moeilijk over dan de hersens. Ook geen hysterische toestanden met veel te lange saaie dagen spelletjes doen, te hoog gespannen verwachtingen en te moeilijke gerechten die altijd mislukken. Voor alle lieve lezers die dit wel leuk vinden, geniet er lekker van. Maar dit is mijn blog, en ik schrijf het graag even van me af.

Wat dan wel? Warmte en liefde, hoorde ik vanmorgen op het journaal de een of andere (Gert Jan Segers?) politicus zeggen. Kerst-hater als ik ben kan ik daar nog wel in mee. Terug naar de basis, het pure kerstgevoel. Zonder teveel commerciële opsmuk en verplichtingen. Een dagje soep scheppen bij het Leger des Heils lijkt me nog wel een manier om de kerst door te komen. Of een winterslaap, lekker warm en lui in de echtelijke sponde. Zal er allebei
wel niet van komen.

Warmte en liefde dus. Met mijn gezin, misschien als het zo uitkomt nog een bezoekje aan de familie of schoonfamilie om wat te snoepen en te borrelen (géén kerstdiner!). Vooral met de kinderen en man - en op zijn tijd opsplitsen in kleinere groepjes - vakantie vieren. Dagje winkelen, zwemmen, uitje naar strand of bos met een kopje warme chocomel en een appeltaart toe? Weet ik het. Puzzelen, kletsen. Lekker thuis op de bank, onder een dekentje met een boek. Wat boeken betreft: ik kan Koen Gubbels Niks aanraden! Ben halverwege nu, prachtige taal, en spannend. Een "verontrustende thriller", lees ik in een recensie. Kijk dat is nog eens prettig tegenwicht voor wanneer Sissi me depressief dreigt te maken. 

Waar ik ook heel erg van geniet tegenwoordig is met de oudste twee kinderen en de man een film op tv kijken. Géén kerstfilms, géén Disney. Ik ben streng. Man en ik zijn een jaar een kerstvakantie goed doorgekomen met Millenium trilogie , maar zo ver wil ik ook weer niet gaan. Laatst zagen we op aanraden van dochter deel één van de Divergent trilogie - film gemaakt na het succes van de gelijknamige science fiction boeken voor pubers - en ook zoon vond dat wel tof.

Dus tv uit, radio uit, social media uit. Top2000 muziek mag eventueel wel, dvd-tje desnoods.  (Nee schat, géén Alexander O'Neill! Als jij daar mee gaat dreigen zet ik de Mattheus Passion op. Kerst of niet.) Netflixx of dvd aan, flinke zak popcorn erbij. Hoef ik me ook niet druk te maken om die gruwelijke feelgood reclames van de supermarkten.

Fijne vakantie allemaal!

Eh... ga jij nog iets leuks doen? De komende weken?

6 opmerkingen:

 1. Nog tips voor leuke kerstfilms voor het gezin? Jongste is 9, maar net wel naar Star Wars geweest. Moeders houdt meer van verantwoorde arthouse films en heeft een hekel aan science fiction. Is dit te combineren?

  PS De Mattheus hoort bij Goede Vrijdag/Pasen. Voor kerst heb je het Weihnachtsoratorium van JS Bach.... is echt heel erg mooi (vind ik dan, de kinderen zijn het er niet mee eens).

  En verder gaan wij heel veel bij andere mensen/familie eten deze vakantie, af en toe moeten we zelf ook een gerecht koken maar dat vinden we echt heel leuk. Eindelijk eens tijd om iets nieuws te proberen. We hebben samen altijd veel lol bij het bedenken van wat we nu weer gaan maken.

  En ik wil minstens 5 vuilniszakken zooi het huis uit werken. Dit leidt echter tot veel weerstand bij man en kinderen, die bewaren liefst alles......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het ja, Passion en pasen. Maar ik vind het mooi. En helaas mag het nooit op, tenzij ik alleen ben...

   Arthouse vind ik ook tof! Weet geen kinder/familiefilms zo gauw die die kant op gaan. Zal eens nadenken/zoeken. Als jij iets weet laat het horen.


   Verwijderen
 2. Klinkt allemaal goed hoor.
  Hier een kerst zoals alle jaren. Soms baal ik ervan maar meestal ben ik vooral blij dat we het nog steeds met de mensen van wie we houden kunnen vieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga voor de warmte en de liefde, dan komt de rest vanzelf wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga ook voor gezin en samen zijn - meer moet dat echt niet zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. :-) ik doe t leukste wat je kunt doen ...ik werk lekker :-D
  Als ik thuiskom zal er de eerste kerstag mijn moeder bij ons zijn, en eten we iets ...kaasfondue, daarna de puzzel l100 pieces op tafel.volgende morgen weer werken en thuis strandwandeling, stammpot boernkool m worst op de bank en eventueel film kijken en spelletjes doen anders puzeel afmaken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Laat maar horen!

Social media irritaties

Twitter doe ik vrijwel niets mee, Pinterest is leuk, Instagram ook wel.  Facebook, heb er een haat-liefde verhouding mee. Een beetje op d...