maandag 4 juni 2018

Klierig kliertje

Dik. Ik werd steeds dikker. Hoort erbij, dacht ik nog. De overgang. Of in ieder geval, de leeftijd. Op een paar supersportievelingen na lijken de meeste 45 plussers in mijn omgeving toch wel wat dikker te zijn geworden. En, ja, ik nam wel eens een zak patat en een stroopwafel. Hoewel steeds minder, want eigenlijk vond ik het niet zo tof, die extra kilo's. Niets mis met curvy shapes, maar toen ál mijn kleren veel te strak zaten en de vetrollen in de weg begonnen te zitten werd ik daar niet zo blij van. 

Met het afvalprogramma van vorig jaar (sport+dieet) heb ik heel erg mijn best gedaan. Ik kreeg wel wat meer conditie, zeker. Maar afvallen? Geen grammetje. Wat ik ook allemaal liet staan en wat ik extra bewoog, niets hielp. Sterker nog, afgelopen januari kreeg ik het voor elkaar om in een klap 3 kilo in een paar weken aan te komen. Dat was de druppel. Dit was niet normaal. 

Schildklier, misschien, dacht ik. Ook al omdat ik de overige 1001 symptomen ook helemaal herkende. Schoorvoetend naar de huisarts, want ik heb een hekel aan gezeur en gezanik om niets, en zelf al met een diagnose aankomen maakt je bij de gemiddelde huisarts ook niet echt populair. 

U heeft gelijk mevrouw, riep de huisarts, u heeft een flink verhoogde tsh waarde, uw schildklier werkt te traag. Ha! Dacht ik. Dat is mooi. Ten eerste ben ik niet gek, ten tweede sta ik niet voor lul als eigenwijze doe-het-zelvende hypochonder. Maar eh... ik héb dus wel wat. Op mijn nogal maagdelijke kaart stond opeens een heuse aandoening: hypothyreoïdie.

Een duidelijk beeld, niet langs de internist, goed behandelbaar, vond ze. En ik kreeg een doos pillen mee. Rest van mijn leven mag ik ze in een of andere dosis slikken.

Na 6 weken waren die enorm verhoogde waarden zo enorm gezakt dat de huisarts tevreden was (van 19 naar 0,2 - voor de kenners). Ik nog niet helemaal. Die meer en minder vage klachten die ik heb? Tja, wel een beetje geduld mevrouw, dat gaat langzaam.

Dat ik ineens weer een miss-universe body zou hebben had ik gehoopt maar als ik eerlijk ben niet verwacht. Een kilootje minder zou leuk zijn geweest maar in ieder geval ben niet meer aangekomen. Maar die zware benen, en dat enorme gehijg als ik twee trappen op loop? Het idee dat ik niet meer kan als ik twee games mijn best heb gedaan met tennis? Dat had ik voor de diagnose niet. En na een paar echte wedstrijden opeens zulke dikke onderbenen en knieeën dat ik niet meer lekker hurken kan? Hmh.

Ik heb geduld. Maar misschien binnenkort toch maar weer eens even moet gaan zeuren bij de huisarts. 

7 opmerkingen:

 1. Geduld idd, de waardes kunnen wel prima zijn, maar dat betekent nog niet dat je lijf al aangepast is aan de medicatie. Trek er maar gerust een kwartaaltje voor uit.
  Balen joh!
  Maar gelukkig is eea goed te behandelen en heb je een fijne huisarts.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oe dat is toch geen nare bijwerking hè? Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had ook een beetje verwacht dat de kilo's er dan zouden afvliegen. Balen dat dit niet gebeurt. Wel fijn dat je je niets had ingebeeld en dat er iets aan de hand is, dat makkelijk is op te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met die pilletjes valt wel te leven, echtgenoot hier slikt ze al 20 jaar, schildklier doet helemaal niets. 100mg pilletje doet het werk dus al jater.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Even afwachten dus, maar ook weer niet te lang lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn ervaring is vaak dat de waardes er mooi uit kunnen zien maar dat je lichaam nog niet hersteld is. Het heeft overuren moeten draaien en het kost tijd -en energie- om daarvan te herstellen. Het komt goed, maar het heeft tijd nodig, het is even zoeken naar welke dosering voor jou optimaal is en bij de een gaat dat sneller dan bij de ander. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Check de site "stichting B12-tekort" eens. Je zware benen deden me daaraan denken. Herken je er wat van, word dan eventueel lid van de fb-groep vitamine b12, de vergeten ziekte. Spreek helaas uit ervaring :( Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen

Laat maar horen!

Potverdrieduizenddubbeltjes

Waar is de tijd gebleven dat je ergens gratis een katje kon afhalen, die vervolgens op zijn of haar eigen verantwoordelijkheid aansprak en t...