woensdag 11 april 2018

Niks overdreven, het gebeurt gewoon echt

Waarom is De Luizenmoeder zo'n succes? Omdat het gewoon écht is. Het gebéurt. Hoe erg aangedikt het allemaal lijkt als je kijkt - haha, herkenbaar, grappig, maar een beetje overdreven is het wel - een paar weken later zit je weer middenin een hele discussie over een gezamelijk cadeau kopen voor de juf. Wat zeg ik, een gezamelijk cadeau kopen? Ik ga te snel, over een discussie óf er een cadeau voor de juf moet komen. Op zich is daar niemand tegen, maar moet dat dan gezamenlijk, en is er dan een vast of vrijwillige bijdrage, hoe zamel je het in, wanneer, wie...

Een groep vrouwen en een enkele man die allemaal hun zegje willen doen. Ik verdenk er een paar van dat ze koste wat kost tégen zijn, of hun eigen idee door willen drukken, of in ieder geval nooit meegaan met het idee van moeder zus en zo. Zeer vermoeiend.  Zelfs mijn twaalfjarige dochter, die toch wat gewend is op het gebied van whatsappen en meidendiscussies, zat hoofdschuddend mee te kijken hoe mijn anders vrij rustige mobiel opeens ontplofte, tijdens een gezellig koffiemomentje. 

Vorig jaar op een andere school werd ik al een beetje eng toen ik écht luizenmoeder was en over de te controleren hoofden van de kindertjes hele stammenstrijden werden gevoerd. Dit jaar is het gelukkig wel iets beter, maar krijg ik toch steeds meer het idee dat ik er te oud voor aan het worden ben. Het is kind drie, school nummer drie, en dezelfde discussies al jarenlang. Vaak over helemaal niks. En áls het onderwerp dan al misschien ergens over gaat, dan wordt er gewoon weer veel te veel over gepraat en de meest vreemde dingen verzonnen. (Winterklaas, ik roep maar wat) 

Ik ben schoolmoe aan het worden. Of oud. Of allebei.

Kreeg ik gisteren een mail van de middelbare school. Wie wil er in de Ouderraad? Nou, ik hoop iemand met goede ideeen die daar heel goed in is. Er is nogal wat te verbeteren daar. Maar ik pas even. Ik geloof niet dat ik er erg geschikt voor ben.

11 opmerkingen:

 1. Oohh wat erg toch eigenlijk. En ik snap het? Ik heb schoolpleinen jarenlang zoveel mogelijk gemeden. Ik heb ook drie kinderen en mijn beroep was...juf

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, ja dan weet je het ook wel denk ik....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op de basisschool heb ik mijn beste beentje proberen voor te zetten door in de MR plaats te nemen. Oh jee, waar was ik aan begonnen ...... Op de middelbare school was ik ‘alleen maar’ ouder van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo heerlijk als kinderen vn school f zijn;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel herkenbaar. Zowel op de kleuterschool als op de basisschool van mijn zoon zat ik in de ouderraad. 'Wie wil er koffie? Wie wil er thee? Sorry, de zoetjes zijn op. Maar die zijn slechter voor je dan suiker las ik gisteren in de Beau Monde. Of was het nou de Linda? Nou, hoe dan ook, jullie weten nog dat ik vorige week een date had met Robbert? Je weet wel, die knappe man die mij zomaar een berichtje stuurde en wiens foto ik jullie gestuurd had in onze app-groep en zei dat hij bij mij in de klas zat? Nou, hij...o, wacht even. De waterkoker kookt....'

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn basisschool wilde mn vader ook overal voor strikken, maar die zei het zoals het was; luister eens die moeders hebben alle tijd voor dat soort dingen ik moet 6 dagen per week werken. Participatie? Ik krijg al jeuk van het woord alleen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh, ik ben ook zo klaar met al dat gedoe rondom school. Blij dat de basisschool inmiddels klaar is. En inderdaad, gisteren ook een verzoek om deelname in de MR van de middelbare. Geef mijn portie maar aan fikkie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De serie luizenmoeder vond ik eerst niet te pruimen! Ik keek omdat ik zulke enthousiaste verhalen had gehoord, maar ik kwam niet door afl. 1 heen. Demonstratief liet ik het aan de echtgenoot zien...die het vervolgens heel vermakelijk vond en alle afleveringen wilde zien...Die concierge vond ik wel grappig.

  O o het is hetzelfde geneuzel op het schoolplein als op kantoor. Iedereen moet overal altijd bij betrokken worden, want lekker democratisch, maar daden ho maar. Ik kan er soms ook niet meer tegen. Het wijt het aan De Overgang.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind ht tot nu toe wel meevallen bij ons op school :) Ik vind het wel leuk om af en toe te helpen. Qua bij elkaar spelen had ik laatst wel zo'n situatie waarbij zoontje eigenlijk bij een ander zou spelen en uiteindelijk de hele bups opeens bij mij thuis zat, maar ik vind het eigenlijk alleen maar gezellig tot nu toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Schoolmoe! Wat een prachtig woord Mammalien! En heel herkenbaar ook....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nooit gekeken want ben niet zo van NL komedie.
  Maar ik geloof dat onze school erg meevalt. Soms zijn er wel eens vervelende dingen als mensen bv hun afspraken niet nakomen of zo en onze juf is nogal van het allerlaatste moment (ik ben klassenouder). DAt levert wel eens wat zuchten op als ik het gevoel krijg: als ik het niet regel loopt het in het honderd. En laat dat nou niet mijn hobby zijn. Maar over het algemeen gaat alles prettig en gemoedelijk. En de school en de juf: daar kan ik niet genoeg goeie dingen over zeggen. Dat helpt denk ik wel. En ik kan me voorstellen dat je geduld korter wordt naarmate het aantal jaren vordert. Ik ben ook niet geschikt voor een OR ofzo.
  Groetjes Anke

  BeantwoordenVerwijderen

Laat maar horen!

Ik ben weer terug, ik ben weer weg

De zomervakantie is weer voorbij. Tijd om eens te bloggen over wat wij allemaal hebben uitgevoerd de laatste paar weken. Maar.... niet hier....