woensdag 3 januari 2018

En floep, daar gingen alvast wat voornemens van 2018

Iedereen maakt ze, goede voornemens. Het hele jaar door, maar toch stiekem in je achterhoofd het meest zo rond de jaarwisseling. Zo ook ik. 

Een verslag van dinsdag 2 januari. De dag waarop we met de familie een leuk uitje maakten naar het zwembad.

1. Gezond eten


Afvallen ja. Dat is al járen een wens, maar het wordt nu serieus wel nodig. Die overgang speelt ook niet zo fijn mee. Geen domme diëten, eerst maar eens gewoon gaan bewegen en gezonder gaan eten. Meer snacks laten staan, om concreet te zijn. Tussendoortjes beperken. 

Nieuwjaarsdag wat resten van de avond ervoor eten telt niet. Maar daarna zouden we niet meer bijkopen en serieus beginnen. 

En floep, voor ik het wist had ik een zelf meegebracht wit bolletje ham naar binnen gewerkt, een cake-je dat ik meegebracht had (je moet de pubers toch vrolijk stemmen) en patat besteld toen man de lunch ging halen. Patat mét. En een cappuccino.

Later belde mijn moeder: lusten jullie appeltaart? Wij hebben er nog eentje over. Die ben ik ook maar op gaan halen. Je kunt die mensen  toch niet met zijn tweetjes laten zitten met zo'n hele taart.

2. Geen alcohol


Niet dat ik een alcoholist ben, of nooit meer drinken mag van mezelf. Maar ook in het kader van gezond en afvallen is een maandje droogstaan wel een goed idee. Ik doe mee met Dry January dus (lees hier de voordelen

Dit voornemen is nog niet gesneuveld. Zou ook wel triest zijn op dag 2, maar goed. 

3. Melk


Minderen met melk. Eens nadenken of en hoe slecht het voor me is. 

Ik ben niet zo'n liefhebber van melk an sich. Daarbij geef ik melkproducten graag de schuld van minder prettige gevoelens in de buik en misselijkheid. Warme griesmeelpudding, brinta met veel suiker, lekker snel naar binnen lepelen? Geheid last. Havermout maak ik standaard klaar met een beetje melk en veel water.

Yoghurt gaat wel goed. Warme chocolademelk ook. 

Na een jaren geen koffie te hebben gedronken na mijn eerste zwangerschap ben ik het laatste jaar met cappuccino begonnen. Koffie verkeerd. Lekker! En verslavend, ik mis mijn kopje echt als ik het niet neem. Mag er ééntje thuis, 's avonds. En ergens in een koffietentje of tennisbar, waar ze vragen wat je wilt drinken, dan ook. 

Maar wie weet is toch de melk in die cappuccino wel de oorzaak van wat te veel en te opgeblazen buik. Minderen dus. 

De eerste koffiepauze in het zwembad was het raak. Jongste zoon liep wat verloren en ik heb om hem af te leiden een twee-eurostuk in zijn hand gestopt en hem de opdracht gegeven een cappuccino te halen voor me. Goed voor zijn zelfvertrouwen, taakjes uitvoeren die hij nog niet eerder had gedaan. Moest er daarna nog achteraan rennen met 35 cent, trouwens. 

4. Geduldig en liefdevol opvoeden


Het belangrijkste voornemen. Gaat natuurlijk bijna altijd goed. Onze kinderen zijn schatjes. Ik ben voor een gelijkwaardig gesprek in plaats van autoriteit. Voor begrip vooral. Kijken naar je kind en wat het nodig heeft. Kinderen doen niet zomaar vervelend, daar hebben ze vaak een goede reden voor. Geduld dus, en me niet laten meeslepen in dwarse buien. 

In het zwembad. We gingen vooral voor jongste, die daar enorm veel lol heeft, en de kerstvakantie niet ziet als twee weken eten, drinken en uitrusten, maar gewoon iets wil doen en zich de tandjes verveelt als hij niet bezig is. Broer en zus uit hun puberbedjes getrokken dus, papa en mama zich in badpak gehesen, op naar het zwembad.... Zij gingen voor, ik eerst nog even plassen. 

Eenmaal aan de rand van het bad bleken er vier van mij in te liggen en hadden alle vier lol. De vijfde stond te pruilen op de kant. Jongste had Geen Zin om Nat te worden. 

WAT? 

Ik heb gekeken, aangehoord (maar helaas geen zinnig antwoord gekregen op de vraag waaróm dan niet), geprobeerd om te kopen en af te leiden, genegeerd, grapjes gemaakt... Ben met de andere gaan zwemmen en van een afstandje een beetje gelachen om zijn pogingen het toch leuk te hebben ondanks zijn besluit NIET in het water te willen. Ook al was dit zwembad misschien niet het zwembad dat hij in gedachten had, meedoen en lekker zwemmen is toch leuker dan een beetje langs de rand huppelen en met de steunpaal dansen. Maar om dat nou te moeten toegeven... Gezichtsverlies is ook een dingetje.  

Na anderhalf uur(!) mijn goede voornemens vast te hebben gehouden hoorde ik een enorme ploef en zag ik ook dit voornemen in het water vallen. Positief opvoeden is leuk, maar soms komt het neer op een beetje liegen, of in ieder geval je mond houden. Niet zeggen dat het hij je enorm irriteert, uitleggen dat hij veel te koppig is voor zijn eigen bestwil, zeiken over dat jullie allemaal speciaal voor hém zijn gegaan en tenslotte weglopen om stoom af te blazen als hij met zijn hele houding laat zien je nodig te hebben. 

Overigens was papa daar, om troost te bieden. Gelukkig. Knuffelen zonder zeiken. Heb ik honderdvierenzeventigduizend baantjes gezwommen om af te koelen en te bedenken dat ik gewoon mijn schouders had moeten ophalen en dat er al weer een goed voornemen was gesneuveld. Het kind zelf ging (natuurlijk), na wat gegeten te hebben gewoon uit eigen beweging zwemmen, toen niemand het er meer over had of oplette. Zodat ik me de pleuris heb gezocht op het droge deel van het grote zwembad, en hij doodleuk na een kwartier drijfnat de wildwaterbaan uitstapte. Het is leuk, mama!

's Avonds heb ik heel veel kusjes gekregen. Van de zeldzame soort. Zoon is een uniek kind, unieker dan vele andere unieke, met een heel eigen gebruiksaanwijzing. ("Je hebt er geen kind aan als je zijn gebruiksaanwijzing weet", was de gevleugelde uitspraak van de juf van de peuterspeelzaal).
Ik weet het, ik snapt het, leef mee. Misschien iets te veel. Want soms vergeet ik het even, in het heetst van de strijd. Laat ik me toch weer teveel meeslepen. 

Conclusie voornemens

Mijn conclusie, het gaat best aardig :-) met die voornemens. En vooral, welke twee steden zijn er ook weer niet op één dag gelijk gebouwd? En al helemaal niet op nieuwjaarsdag. Stapje vooruit, stapje terug, twee stapjes vooruit... We gaan de goede kant op. Nou de weegschaal nog meekrijgen. 

Jullie nog goede voornemens?

11 opmerkingen:

 1. Blijven glimlachen... ook om jezelf!

  Misschien dat het vandaag gaat lukken, geen taart-cake-chocola-patatmet..?

  En die kinderen... ach... die kunnen af en toe wel wat hebben... Compenseren met samen dansen vanavond, of een puzzel maken, of zo. Hoppa, gemopper van het zwembad weggepoetst....!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eh...nee niet echt heel veel goede voornemens, gewoon maar doorgaan waar we mee bezig zijn zeggen man en ik. We hebben wel vanaf gisteren allebei (en voor zoon ook) weer even de rem er op qua eten en drinken. De maand december is toch altijd wel een dingetje wat dat betreft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede voornemens uitvoeren op het moment van bedenken en niet wachten op een bepaalde datum. Dat doe ik al jaren zo. En er komt zelden iets van terecht. Maar stiekem ben ik toch wat afgevallen, trek ik mij minder aan van de meningen van anderen, leef ik iets gezonder, zorg ik beter voor mijn woning, ben ik vaker aardig voor de mensen in mijn omgeving en stel ik mij iets minder afhankelijk op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. honderdvierenzeventigduizend baantjes dat zijn een heleboel calorieën. dus je bent sowieso goed bezig geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee daar doe ik niet aan, domme gewoonte!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is ook een bijzonder iets dat mensen denken dat ze kunnen veranderen in een hele korte tijd. En daarbij afkicken van suiker is niet echt makkelijk na de maand december.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee ik doe er niet aan ;p

  @Melk, probeer eens een tijdje lactosevrije melk te nemen? Veel makkelijker en je komt er zo achter of dat het probleem is. Er is ook yoghurt en roomkaas bijv. En lactasepilletjesvoor de lastige producten (sausjes, in restaurants etc. Ik heb persoonlijk óók last van boter en zachte kazen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geen voornemens, maar een plan. In december al vastgelegd dat ik eind januari, met begeleiding, weer ga sporten en beter eten. Even alles een kickstart geven en daarna steun aan een groep.
  Het eindeloze geduld heb ik allang niet meer. Dat is allang op. Begripvol zijn lukt me ook lang niet altijd. Ik doe mijn best en meer kan ik niet doen nu. Dat mogen anderen voor me doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Melk? Cappuccino schuimt ook heerlijk met soyamelk :)
  Soyayoghurt is overheerlijk en weinig caloriën! Haverchocolafemelk is mjam.
  Kinderen zijn dól op rijstmelk want van nature zoet. Tegenwoordig ook allemaal in de super :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb net e.e.a. aangeschaft: Alpro soyamelk en yoghurt. De cappuccino komt uit een cupjesapparaat (voor luie huisvrouwen) dus weinig aan te passen daar. Eerst dit maar eens kijken.

   Verwijderen

Laat maar horen!

Ik ben weer terug, ik ben weer weg

De zomervakantie is weer voorbij. Tijd om eens te bloggen over wat wij allemaal hebben uitgevoerd de laatste paar weken. Maar.... niet hier....