donderdag 14 december 2017

Hoe kom je de donkere dagen voor kerst door?

De donkere dagen voor kerst zijn weer aangebroken, ik ben van de leg. Om zes uur, soms half zes klaarwakker en vol met plannen. Helaas slaapt de rest van het huis nog en dus kan ik die plannen niet allemaal even efficiënt uitvoeren. Wel heb ik ruim de tijd om de kinderen wakker te schudden en hier en daar wat extra broodtrommel en ontbijtservice te leveren.

Rond kwart voor negen is iedereen weg en kom ik na het ritje jongste wegbrengen en boodschappen doen weer terug in mijn huis. Nu kan ik écht los.

Tja.

Het zou kunnen. Maar opeens is alle fut verdwenen. Eerst thee dan maar. Beetje opruimen, beetje scharrelen. Excuses zoeken bij de kleine huishoudelijke klusjes in plaats van echt hard te gaan zitten kloppen achter de pc of een serieuze grote huishoudelijke klus aan te pakken.

Het is ook veel te donker. Overal waar ik in huis kom moet het kunstlicht aan, en de leesbril op ook nog. Zelfs de kerstboom is donker bij gebrek aan batterijen voor het snoertje met lichtjes. Van die sneeuw kun je veel zeggen (zoals: het is lastig om doorheen te baggeren met fiets en auto) maar het maakte de wereld wél wat lichter. Nu is het een donkergrijs gat buiten. En daar word ik ook niet vrolijk van.

Toch maar zo'n eng hondenbeest aanschaffen en gaan wandelen buiten? Een ultra sterke uv zonlicht lamp? Spelletje Wordfeud? Lekker in bad liggen en toegeven aan mijn mood? Dan kan ik net zo goed gelijk de fles rood opentrekken. Dan wordt het niks meer vandaag.

De verwarming een graag hoger en achter de pc dan maar, ik zit alvast in positie voor het echte werk. Maar eerst dé manier waarop ik vroeger mijn buien te lijf ging: een deprimerend muziekje om lekker op mee te kunnen schreeuwen. Vooral U2 en Nirvana werkten prima. Wat een nostalgie:En daarna ietsje vrolijker. BijvoorbeeldEn dan, als de stemming weer iets beter was tenslotte iets echt gezellligs.


Fijne dag allemaal! Ik ga even lekker aan het werk en vanavond lekker vroeg op de bank met een dekentje en mijn man en kinderschaar. Met een pak kerstkransjes, vier warme chocomel en een glaasje wijn. 

Hoe zien jouw donkere dagen er uit?

11 opmerkingen:

 1. Een hond. Echt een goed idee hoor!!

  ... ik kan het weten...

  :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook veel duf. Gelukkig is de langste nacht alweer over een weekje, daarna worden de dagen weer langer... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Manu Chao is geweldig, ken die muziek al sinds mn 14e.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook wel last van dit donkere weer. Vrolijk word je er inderdaad niet van. Dat van die leesbril herken ik ;-) Ik ben de mijne al dagen kwijt, een ramp!
  Een hond aanschaffen is zeker een goed idee, maar de mijne is momenteel ook liever lui dan moe. Ze ligt heel de dag lekker te slapen op een dekentje en denkt er niet aan om dit koude weer te trotseren. Ik krijg haar amper de tuin in om een plasje te doen, een echt schoothondje haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bril kwijt, mobiel kwijt... ik ook, de hele dag door. Op de stapel met ergernissen :-)

   Verwijderen
 5. Jaaaa New Years Day van U2, gaaaaafffff

  Donkere dagen is iets waar ik helemáál géén last van heb. Echt niet. En gelukkig maar, want hier in Zweden hebben we in deze periode nog een stukkie minder daglicht dan jullie in NL. Ik heb juist weer meer last van de lange zomerdagen. Dat het nauwelijks donker wordt. Ik kan dan gewoon uitkijken naar de tijd dat er 's avonds weer kaarsjes aankunnen, of de haard. Gezellig :-)

  Hoe kom ik de donkere dagen door? Ik ben veel buiten. Ben een echt outdoorsmens, een heuse natuurfreak. En er valt hier in deze regio veel minder neerslag dan bij jullie in NL, dus het is vaak fijn weer om naar buiten te gaan. Kou vind ik heerlijk. Ik heb liever flinke vrieskou dan een graad of 5 boven nul, van die waterkou, met een stevige wind...

  Goed, zo rond drieën is het toch wel flink donker geworden en dan gaan de schemerlampjes aan, en regelmatig ook de haard. Lekker knus :-) Ik ben op zich wel fan van de winter. Maar die fééstdagen... da's een ander verhaal ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wow rond drieën..... goed om te lezen. Ik ga eraan denken als ik weer zin heb om te klagen...!

   Verwijderen
  2. Je hebt gelijk, vrieskou en droog is wel fijn weer, mooi ook buiten. Wij stonden gisteren tot onze oksels in de gesmolten sneeuw... Maar om drie uur donker? Dat trek ik echt niet... Hoe is kerst bij jullie daar? Tradities en gedoe? Vast minder commercieel dan hier. Ik durf tv al bijna niet meer aan te doen vanwege al die enge zoetsappige reclames...

   Verwijderen
 6. Hihi hopelijk helpt het mariimma :-)

  Mammalien ja kerst is echt heel hot hier. In augustus al vliegen de eerste aftellers Facebook over. Goed, we hebben ook geen sinterklaas hier he; kerst is DE happening. De meeste Zweden houden een kersttafel met traditionele gerechten zoals kerstham, haring, een aardappelgerecht met ansjovis, rode-bietensalade, speciale kerstkaasjes, 'de' Zweedse balletjes, speciale worstjes (Prinsenworstjes hihi), gekookte aardappelen, zalm, geconserveerde kabeljauw... lokaal wil de samenstelling enigszins veranderen maar bovenstaande is toch wel vrij algemeen.

  De meeste feestdagen worden in Zweden het hardst gevierd vóórdat ze officieel beginnen. Het hoogtepunt van bijvoorbeeld Midzomer (altijd op een zaterdag) is op de vrijdag ervoor en dan zijn alle festiviteiten (lees: dan zuipt elke Zweed zich grandioos naar de kl*ten). Het hoogtepunt van kerst is op de middag van kerstavond, zeg maar. 24 december dus. Om 15:00 uur wordt Donald Duck uitgezonden. Elk jaar opnieuw, elk jaar hetzelfde: From All of Us To All of You. Da’s al sinds 1960 zo. Je kunt dan in Zweden een speld horen vallen. Om 16:00 is het afgelopen en dan brandt Kerst los: dan mogen de cadeaus worden uitgepakt. Het diner is de traditionele kersttafel zoals hierboven beschreven.

  Ik vermoed dat je hier in SE ook wel wordt doodgegooid met dergelijke reclames hoor. Hier in Zweden zijn ze vaak wel van de zoetsappigheid :-P Maar we kijken eigenlijk nooit tv. Heel soms live via de laptop, zoals oudjaarsconference of Eurovisie Songfestival. We hebben niet eens zenders ingesteld op onze tv; we hebben die puur om een groter scherm te hebben dan het laptopscherm. Netflixen doen we wel graag mja, geen reclames daar. Heeeerlijk O:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, leuk om te lezen! En ja, Netflixx is beter dan tv.... alleen nieuw en actualtiteiten enzo, dat komt daar nogal slecht door :-)

   Verwijderen

Laat maar horen!

Ik ben weer terug, ik ben weer weg

De zomervakantie is weer voorbij. Tijd om eens te bloggen over wat wij allemaal hebben uitgevoerd de laatste paar weken. Maar.... niet hier....