zondag 28 februari 2016

Zwemles, deel zoveel

'Mama, er zijn soms kleine kindjes, die beginnen met zwemles en het nog een beetje moeilijk vinden. En dan doen ze niet zo goed mee.' Soms geeft jongste helemaal uit het niets opeens blijk van enorme inzichten in de wereld om zich heen en zichzelf in het bijzonder.

Ik moet zeggen, het inhuren van die zwemjuf die hem tussendoor wat privé bijles geeft, was een gouden zet geweest. Haar zwemles is vijf keer zo duur, maar twee keer zo lang, tien keer zo intensief en ik weet niet hoeveel keer zo effectief als wat hij eerst bij de gewone zwemschool deed.

Inmiddels kan hij dus schoolslag rug, drijven en duiken, rug- en borstcrawl, allemaal zonder drijfmiddelen (vooral dat duiken gaat zonder drijfmiddelen een stuk beter). Alleen de schoolslag buik, dat is nog wel heel erg lastig. Armen én benen tegelijk in de juiste stand te krijgen! Maar ook dat gaat steeds beter. Ik heb er vertrouwen in.

Hij lest gewoon nog steeds elke week bij de zwemschool hier op de hoek, inmiddels wel in een kleiner groepje met een kindvriendelijke maar besliste en serieuze zweminstructeur. Jongste staat er enthousiast bij en doet (meestal) netjes mee met de oefeningen. Heeft soms een klein duwtje nodig om weer even "aan" gezet te worden, maar over het algemeen gaat het prima. Zeker als er wedstrijdjes worden gedaan en hij het idee heeft dat hij winnen kan.

Binnenkort gaat de groep verkassen, naar het "diepe". Dat niet zoveel dieper is maar vooral kouder (het ijsberenbad, aldus een van de kindjes). Dan mogen er baantjes getrokken worden en meters gemaakt. Ben benieuwd.


11 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Ik begin hoop te krijgen dat er toch wel een keer een einde aan komt.

   Verwijderen
 2. *zucht* Nummer 1 is klaar, Nummer 2 mag in mei afzwemmen voor c, Nummer 3 zit nu in badje 2 (en dan volgt nog 3,4,5, A,B,C) en Nummer 4 zit in badje 1 en is bang om zijn hoofd onder water te doen. Ze hebben gelukkig wel alle drie op zondagochtend om 930 les. Dus hoe bedoel je weer perfecte timing van je blog :D :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap getimed, alle drie tegelijk. Dat scheelt een hoop heen en weer rijden (en met verveeld kind zitten wachten terwijl de ander zwemt)

   Verwijderen
 3. haha ik moet wel een beetje lachen om de opmerking over het duiken dat beter gaat zonder drijfmaterialen...

  Gelukkig lijkt tot nu toe het boven komen ook geen probleem te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat heeft jongste vást niet verkeerd gezien;-)
  Onze oudste kleindochter zwom zonder drijfspullen toen ze een jaar of 4 was. Ik ging iedere week met m'n dochter mee naar het baby(later peuter) zwemmen. Héérlijk dat geknoei in het water met die kleintjes. Ook het tweede en derde kleinkind hebben we watervrij gemaakt en de beginselen van het zwemmen bijgebracht, dat was voor álle partijen echt geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat watervrij maken op jonge leeftijd is bij jongste ook goed gelukt. Eh. Punt. Daar bleef het dan ook bij. Vooral ónder water is hij heel goed :-)

   Verwijderen
 5. Ach gus, wat zal jij blij zijn als het moment daar is dat je nooit meer bij een zwemles hoeft te zitten ;-)!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, dat zitten vind ik zo erg niet. Maar kijken naar een kind dat niet vooruitgaat (en al helemaal als hij niet serieus meedoet of les krijgt!) is wel frustrerend.
   Straks als hij ABC heeft en door gaat met waterpolo of wedstrijdzwemmen, dan ben ik blij! :-)

   Verwijderen

Laat maar horen!

Waarom een sullig dagje uit al een hele opgaaf kan zijn, soms. En toch ook weer onbetaalbaar.

"Dat is jouw mening", vertelt de puber me. Het is vakantie, elf uur in de ochtend, lekker weer, ik wil met de familie op stap. We ...