maandag 16 november 2015

Sinterklaas. Hoe houden we het leuk?

Indachtig mijn oververmoeide, overprikkelde en vooral over-sinterklaaste kleuter, die vorig jaar op dé grote dag, 5 december, het schoolplein vol braakte toen Sint dan eindelijk na weken voorbereiding zijn opwachting maakte, ben ik dit jaar wat voorzichtiger.

Het "probleem" hier bij de jongste zit 'm vooral in de spanning rondom het hele gebeuren, het verhaal, die vreemde figuren. Hij weet er niet goed raad mee. En als dat dan maanden en weken voort suddert, er overal te pas en te onpas pieten en sinten in allerlei soorten en maten opduiken die ieder weer hun eigen verhaal hebben is hij er rond 5 december wel klaar mee. En ik ook.

Dus beginnen we niet al in september aan de pepernoten, knutselen we nu eens geen schoentjes van de supermarkt in elkaar en gaan we niet naar de Sint-film in de bioscoop.

De oudste twee vinden het wel leuk. Zus had haar verlanglijstje al klaar op de dag dat het eerste grote reclameboek van de speelgoedwinkel ergens in oktober bij oma door de brievenbus was gevallen. En beide oudste kinderen zitten klokslag zes uur klaar voor het Sinterklaasjournaal.

Zoon van zes daarentegen begint meestal nét op dat moment te klieren. Praat er hard doorheen, begint met grote broer te stoeien. Als ze geluk hebben loopt hij gewoon weg. Een teken aan de wand. "Misschien moet je het gewoon aan hem uitleggen", adviseerde zijn juf vanmorgen. En misschien is dat wel een idee (misschien wel via dit super mooie boek:Sinterklaas voor grote kinderen waar alles heel netjes wordt uitgelegd én met geheimhoudingscontract!) Aan de oudste twee te zien maakt wel of niet geloven niet eens zo heel veel uit voor de lol.

Waar jongste wél aan meedeed was aan het traditionele schoentjes zetten, afgelopen zaterdagavond na een geslaagde intocht. Tekening erbij, samen liedje zingen, lekker slapen. En 's ochtends het gekregen chocolade Sinterklaasje verslinden bij wijze van ontbijt en het mini-lego autootje in elkaar zetten. Leuk. De rest van de dag hebben we het er niet meer over gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat maar horen!

Scoutingkamp

"Ik ga daar toch niet heen, he, mama, op zomerkamp?". Eh, ja, jongen. We hebben je ingeschreven. Je vond het weekendkamp laatst zo...