zondag 15 maart 2015

De kleuter en de sport

Onze jongste is bijna 6, en ik vind het een prettig idee als hij later wat aan sport zou gaan doen. Een mooi moment om nu voorzichtig te beginnen. Buitenspelen, fietsen, wandelen, dingen die andere kinderen nog wel eens doen, dat is hier in huize Mammalien een ‘moetje’. Eenmaal zover gekregen door ons ouders vinden ze het wel leuk, maar liever zitten ze – vooral de jongens – met hun neus achter een scherm. (Van wie zouden ze dat nou hebben?!)

En dus deed ik hem op een soort kleutergym. Een zeer laagdrempelig gebeuren, niets hoeft, alles mag, de begeleiders zijn super enthousiast. In een gymzaal vol met banken, touwen, trampolines, ringen en vooral heel veel matten mogen ze vrij klimmen en koppeltje duikelen. Maar een paar keer per uur komen alle kinderen bij elkaar en is er ook een soort lesje. Een renspelletje, of ze mogen wat met een tennisracket, een bal, een hockeystick proberen.

Jongste doet vrolijk mee. Hij heeft het niet willen verliezen, eh de drive van zijn vader, en verdraait graag de regels om toch maar “eerste” te kunnen worden – desnoods door niet meer mee te doen als hij het te moeilijk vindt. Gelukkig hebben de begeleiders ook daar ervaring mee en duwen ze hem vriendelijk weer een beetje in de goede richting.

Vandaag was hockey aan de beurt. Met van die grote zachte knotsen, gelukkig. Het overspelen ging redelijk, hij raakte de ballen wel, maar was te eigenwijs om de tips van de docent op te volgen. Daarna een spelletje: vier tegen vier. En dat was echt wel veel gevraagd. Teveel kinderen op een hoop met maar één bal? Onbegrijpelijk. Al gauw pakte hij er een eigen bal mee, en toen hij ook daarmee in het gedrang kwam ging hij maar gewoon áchter het doel met zijn eigen bal spelen.

Een teamsport, een met ballen, ik denk dat dat ‘m voorlopig niet gaat worden. Hardlopen, dat vindt hij wel leuk, maar is hij nog niet zo heel goed in. Klimmen, dat is wel helemaal zijn ding. En nou weet ik wel dat ook dat een sport is, maar volgens mij meer een bezigheid voor de iets oudere jeugd. Ik wacht dus nog maar even. Bovendien moeten eerst die zwemdiploma’s maar eens gehaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat maar horen!

Het oude hek waande zich even de helft van een puberstelletje

Onze jongste, man van negen jaar, die is niet zo'n knuffelaar. En dat wordt er op deze leeftijd niet beter op. Meer stoere grapjes dan k...