dinsdag 23 februari 2010

Spatader update

Vandaag op controle bij de vaatconsulent: "Gaat het goed mevrouw? Wat komt u doen? Wat hebben ze eigenlijk gedaan?

Slecht begin van een slecht gesprek. Ondanks verscheidene pogingen om te lezen wat er op haar computerschermpje stond liep ze steeds achter de feiten aan en moest ik haar vaak verbeteren of herinneren aan eerdere afspraken. Uit zichzelf vertelde ze weinig en vragen beantwoordde ze maar half. Over het beleid van o.a. Nanna's ziekenhuis om bij het laseren van spataders gewoon lokaal te verdoven in plaats van zo'n kloterige ruggenprik wist ze te melden: "Ach ja, lokale verdoving. Dat gaan wij ook doen hoor, vanaf half maart. Maar het is de vraag of u daar blij van wordt, van lokale verdoving." Kan wel zijn, maar ik had het leuk gevonden als ik zelf de keuze had gehad, dan had ik wel een paar weekjes gewacht. Maar ja, voorlichten is niet haar sterkste punt blijkbaar.

Oja. En mijn been zit nog steeds vol met blauwe bobbels. Kon ze verder niets over zeggen of dat weg zou trekken. Moest ik zelf maar in de gaten houden en na een maand of drie opnieuw even bellen als het nog overlast opleverde. Waarom kom ik hier eigenlijk op controle? vroeg ik me af... Alleen om te laten zien dat mijn been er niet is afgevallen inmiddels? Grmpgfh.

En toen werd ik nog even voor jan-met-de-korte-achternaam langs de afdeling anaesthesie gestuurd. Voor de intake, he, want u wordt weer geopereerd. Andere been mag ook nog (waarom dat niet in één beurt mocht is me nog steeds niet duidelijk, maar ala). De juf achter de balie aldaar vond het maar gek: u bent toch pas geweest? Die testen zijn 6 maanden geldig hoor!

Het hele bezoekje heeft hooguit 10 minuten geduurd en heeft me toch een minuut of 8 aan ergernis opgeleverd. Riep ze me ook nog na "als u nog vragen heeft moet u maar bellen". Nee, dank je. Ik probeer het eerst wel even op internet.

En nu heb ik er een slecht gevoel aan overgehouden. Ten eerste dat zij zoveel fouten heeft gemaakt. Gelukkig opereert zij niet en kwam de chirurg zelf een stuk bekwamer over, maar toch he. Zouden ze wel modern genoeg zijn? Is dat strippen echt wel nodig? Kan het niet met een van die high-tech-dingen waar ze reclame voor maken op internet?

Verder heeft ze me een beetje het gevoel gegeven dat het allemaal onzin is. "Medisch gezien is het niet gevaarlijk hoor, een spatader, maar ja, als ú het pérsé wilt..." Ha, maar ik had wel een high-score op het duplex-onderzoek, zooo ontzettend verwijd hadden ze de aders nog niet vaak gezien! bovendien, waarom bied je als ziekenhuis een service aan die eigenlijk onzin is?

Moraal van het verhaal? Eén vaatconsulente kan meer aders laten spatten dan tien chirurgen kunnen dichtlaseren.

15 opmerkingen:

 1. Ik snap dat je daar een slecht gevoel aan over houd....Ik hoor het al, ik wacht toch nog maar even ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmm, misschien via de huisarts toch even gaan kijken bij een ander ziekenhuis of een andere specialist? Klinkt allemaal niet erg vol vertrouwen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mmm, dus deze lente nog niet in je korte rokje vrolijk rondhupsen...?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat vervelend zeg dat je zo'n naar gevoel aan het gesprek hebt overgehouden. Ik zou het toch even met je huisarts bespreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeeminee, wat een ultra-voorbeeld van medisch miskleunen. Zei ik volgens mij al: gewoon de hele boel er uit laten rauzen en daarna alle ziekenhuizen mijden (als de pest).
  Maar ja, WIJ zijn bescheiden en beschaafd en ZIJ weten het. Denken ze.
  Wees blij dat het 'maar' om spataderen gaat. Je zal toch maar met iets echts levensbedreigends van ziekenhuispersoneel afhankelijk zijn. De goede niet te na gesproken.
  Excuus, ik liet me even gaan. O ja, mijn eigen reuze-aardige neuroloog wist me vanochtend te vertellen dat ik weliswaar een hernia heb, maar aan de andere kant dan waar ik last heb (????) en dat ik met mijn zwakke rug de rest van mijn leven elke dag oefeningen moet blijven doen. Hoera, dat bericht schijnt onze broer ook al gekregen te hebben. Leve de zwakke ruggengenen. Maar ach, je kunt er oud mee worden. Kijk maar naar onze pa. Krakende wagens lopen best lang.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En maar denken dat ze alles beter weten.
  Goed goed, op medisch vlak misschien dan wel, maar in het omgaan met mensen kunnen ze vaak nog wel eea leren.
  En dat zou niet moeten voor een dokter wiens patienten mensen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een vervelend mens zeg, kan me voorstellen dat je er een naar gevoel aan over houdt. Zoals andere zeggen, misschien ergens anders een second opinion vragen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Balen. Als je vragen hebt gewoon met de vaatchirurg bellen, zou ik zeggen. Als je daar wel vertrouwen hebt tenminste.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hmmm raar mens, die vaatconsulente...

  Het zit niet echt mee hè? Schrik wel van de zorgen om je been met die bobbels. En sorry dat je door mijn verhaal extra aan het twijfelen bent gebracht, was niet de bedoeling, hoor.

  Heb net zelf een hele tijd op Internet naar info gezocht, maar daar word een mens ook niet vrolijker of geruster van :-(

  Mijn huisarts was wel voorstander van behandelen. Volgens haar belangrijk om te doen als je nog jong bent (want dan genees je beter), je spataderen worden niet minder juist erger en als er een opengaat is ie niet zomaar dicht. Misschien moet die consulente daar ook maar eens over nadenken..

  En nu moet ik echt gaan slapen.. Zal wel mooie dromen opleveren *kuch*

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het lijkt wel of ze met haar hoofd al of nog bij het weekend was. Niets aan een gesprek waar er niet naar je geluisterd wordt en waar je met een rot gevoel weer weggaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Van sommige mensen vraag je je echt af, waarom ze het werk doen wat ze doen. Vervelend dat je het nu met zo'n dame moet doen. Gelukkig heb je in de chirurg meer vertrouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Yakkes.

  Ik heb de mijne in mijn ene been laten wegspuiten. En dat is heel goed gedaan. Je zag er niets meer van. Alleen heb ik ondertussen weer ééntje bij. Grrr. Een heel kleintje.
  Bij mij ging dat wegspuiten zonder verdoving en het is prima gedaan.

  Ik ben ook al eens geopereerd aan mijn spataders in 2001. Eigenlijk een spoedoperatie na een bloedklonter. Dat zie je langer . Zo'n operatie. Het duurde zeker een jaar eer ik daar van hersteld was! Omdat men toen ook een zenuw geraakt had.

  Maar wegspuiten vind ik het beste persoonlijk.

  Ik moet nu wel steunkousen dragen vanaf ongeveer 4-5 maanden zwangerschap al. Of bij warm weer. En met wegspuiten moet ik wachten tot ik volledig gestopt ben met bv.

  Ik hoop dat jij snel hersteld bent van je ingreep!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Grrrrr. Grommen en je tanden laten zien! En je benen natuurlijk....
  Sterkte, balen hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. oh bah, dokters en miskleunen... echt niet leuk!
  ik prijs me gelukkig dat ik van spataders tenminste geen last heb... maar ik wens jou wel het beste er mee hoor! mijn huisarts laat ze ook regelmatig wegspuiten weet ik (zoals sandra), en is daar wel tevreden mee...

  BeantwoordenVerwijderen

Laat maar horen!

Social media irritaties

Twitter doe ik vrijwel niets mee, Pinterest is leuk, Instagram ook wel.  Facebook, heb er een haat-liefde verhouding mee. Een beetje op d...