donderdag 12 maart 2009

Kraamzorgen

Dag mevrouw, met mevrouw X. van de kraamzorg. Komt het u gelegen als we even een telefonische intake doen? Ja natuurlijk, daar hebben we (-vloek-) al een keer of 4 over gebeld. Eerst een afspraak om te bellen wanneer we die afspraak kunnen maken, daarna nog een keer om deze afspraak te bevestigen en daarna nog maar eens gebeld voor een andere zwangere waar per abuis mijn telefoonnummer aan was geplakt.

Na het controleren van gegevens die we inmiddels ook al tien keer hebben doorgegeven heeft ze wat moeilijker vragen: is papa vrij in de kraamperiode? Zijn mijn andere kinderen al zindelijk? Is er nog meer hulp in huis of zouden er eventueel mensen zijn die me een beetje kunnen? Ga ik borstvoeding geven?

Het juiste antwoord had moeten zijn: natuurlijk ga ik alles uit de kast halen om weer borstvoeding te proberen, hebben we allemaal een allergie voor huisvuil, weet papa niet hoe hij kinderen moet aankleden of moet koken en werkt hij bovendien als vrachtwagenchaufeur in Afghanistan. En hebben we 6 onzindelijke katten in huis.

Maar nee, ik trap erin. Ik ben DOM! Een sukkel! Of in ieder geval te eerlijk.
"Ja mevrouw, we begrijpen het helemaal! U krijgt hooguit 45 uur kraamzorg" is het vernietigende oordeel. "Tja, geen borstvoeding he, dan worden het minder uren! En als er nog iemand bevalt, dan wordt het maar de helft. En voor elke minuut in het ziekenhuis wordt er een dag afgetrokken". Of zoiets. Blijkbaar heb je na een zwaardere bevalling geen hulp nodig?

En of ik nog wensen heb. Nou, die heb ik wel. Het huis soppen, pannenkoeken bakken, de voordeur een likje verf geven en verder niet aan mijn kop zeiken. Dat heb ik ook al niet hardop gezegd overigens. Wel dat ik iemand zoek die erg lief is voor de Roos en Janick, voor ze zorgt en ze vermaakt zodat ik me om mijn gehavende lijf en de baby kan bekommeren. Ik weet na twee baby's wel ongeveer hoe ik er een luier omheen kan draaien en dat het bedje niet te hoog opgemaakt moet zijn.

Ook dat begreep ze natuurlijk. Ze zat vol medeleven en begrip. Maar Mevrouw, we komen toch vooral voor u en de baby, dus doen we alleen de controles bij u en de baby en hooguit wat heel erg licht huishoudelijk werk. (-vloek- Nou, dan fiets ik toch zelf met twee kinderen achterop naar school, als mijn hechtingen dan losspringen heb ik thuis in ieder geval iemand die dat kan controleren!)

Mevrouw X heeft prima opgelet tijdens haar cursus telefonisch klantcontact. Keurig netjes, alles volgens het boekje.

Jammer alleen dat ze zo vals klinkt als ze me een prettige bevalling wenst en een fijne kraamtijd.

2 opmerkingen:

  1. Irritant kan dat zijn hè, van die mensen die zo overduidelijk een cursus communiceren hebben gevolgd, en vergeten om menselijk te zijn.

    Het blijft jammer dat de kraamzorg in Nederland steeds minder wordt. Bij mijn oudste dochter kreeg ik zelfs nog 10 dagen! Dat is inmiddels wel 14 jaar geleden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja, en nu maar hopen dat je één kraamzorg krijgt die de paar uren per dag volmaakt. Als je pech hebt ( zoals ik destijds) dan mag je aan 3 verschillende dames uitleggen waar de stofzuiger staat en zitten ze de hele tijd alleen maar in het kraamdossier te lezen/schrijven.... Ik was maar wat blij dat de 'hulpen' weer vertrokken waren, en dat pappa daarna 2 weken vrij was ;-)
    Hopenlijk heeft de pappa van Janick en Roos veel energie over om na de bevalling de grote kids uit te laten en van/naar school te brengen :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Laat maar horen!

Potverdrieduizenddubbeltjes

Waar is de tijd gebleven dat je ergens gratis een katje kon afhalen, die vervolgens op zijn of haar eigen verantwoordelijkheid aansprak en t...