dinsdag 17 oktober 2006

Wees kind met de kinderen

Ik heb van huis uit geleerd: wees kind met de kinderen. Je moet ze niet alleen verzorgen en opvoeden, maar vooral ook lekker met ze meedoen en een hoop lol maken. Gelukkig denkt Jeroen daar ook zo over. Ook al kijken de mensen op straat wel eens gek om als je mee huppelt over de hinkelbaan achter je peuter aan, overdreven hard om het woordje "poep" moet lachen en vrolijk meedoet met allerlei gekke spelletjes (op vakantie waren wij een drakenfamilie die vuur kon spuwen, vooral in het zwembad was dat een groot succes!)

Jeroen vertelt elke avond een verhaaltje aan Janick, en Janick verzint er zelf vrolijk de helft bij. De laatste tijd gaan de verhalen over de poesjes die bij ons in het park wonen. Ze maken de gekste avonturen mee, elke avond anders. Maar de namen zijn altijd dezelfde: van dikkiedik tot roodjepootje en van witjepitje tot reusjepeusje. Samen bedacht door vader en zoon. En natuurlijk is de grens tussen fictie en werkelijkheid moeilijk als je 3 bent. Overdag in de auto roep ik dan ook regelmatig "he! daar heb je roodjepootje" als ik een rooie kater over de weg zie schieten. Janick is dan helemaal in zijn element.

Op het kinderdagverblijf gaat Janick vrolijk door met zijn spel. "Maaaaauuuw" doet Janick op handen en voeten. "Ik ben roodjepootje!". Ik vind het machtig en probeer aan de leidster uit te leggen waar de naam vandaan komt (dat hij een poesje is zou ze zelf toch moeten snappen) waarbij ik vooral de eer aan Jeroen probeer te geven. Ik vind dat hij dat geweldig doet als vader, mooie verhalen verzinnen en zelf lekker gek meedoen. Maar de leidster haalt haar neus op en zucht "nou, raar hoor". Dat kinderen soms gek doen, dat leren ze wel weer af, maar die man zou beter moeten weten... hoor je haar denken.

Ze zal best goed luiers kunnen verschonen en brood kunnen smeren, maar een hoog cijfer voor fantasie en inlevingsvermogen heeft ze nooit gehaald. En ik begrijp opeens waarom Janick niet altijd graag naar het kinderdagverblijf gaat. Gelukkig zijn niet alle leidsters zo!

4 opmerkingen:

 1. Leuk, zulke verhaaltjes. En de leukste mensen zijn mensen die kind gebleven zijn toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zucht.
  Zulke mensen leren het waarschijnlijk nooit! Ik merk nu al dat Bente weer een hoop kinderlijke fantasie bij mij losmaakt. Heerlijk inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zucht.
  Zulke mensen leren het waarschijnlijk nooit! Ik merk nu al dat Bente weer een hoop kinderlijke fantasie bij mij losmaakt. Heerlijk inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik vind t geweldig als je mee kan blijven doen met je kind!
  Hier lukt t niet altijd meer, maar ook hier ontspruiten soms de raarste woorden/verhalen of denkbeelden. We liggen regelmatig slap van t lachen, of hebben er ineens weer een woord bij, zoals momenteel breekfeest dankzij zoonlief :0)

  Ik kom ook uit n gezin met rare woorden en maffe mensen, waardoor mijn schoonmoeder vooral erg raar keek op t moment dat ik voor t eerst als vriendin van .... mee naar huis kwam en vertelde dat ik gympen had gekocht in de kleur van het voetbalveld omdat hij zo van voetbal hield (ze begreep er geen hout van whahah)

  BeantwoordenVerwijderen

Laat maar horen!

Ik ben weer terug, ik ben weer weg

De zomervakantie is weer voorbij. Tijd om eens te bloggen over wat wij allemaal hebben uitgevoerd de laatste paar weken. Maar.... niet hier....